Bourgeois: 'Jammer dat journaal flessengooiende jongeren in Molenbeek niet uitzond'

21/03/16 om 17:17 - Bijgewerkt om 18:59

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vindt het schrikwekkend dat de beelden, van jongeren die flessen gooiden naar de politie bij de arrestatie van Salah Abdeslam, niet te zien waren op de nationale televisie.

Bourgeois: 'Jammer dat journaal flessengooiende jongeren in Molenbeek niet uitzond'

Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

"Het is voor mij een zeer schrikwekkend beeld dat na de arrestatie van Salah Abdeslam spontaan tweehonderd jongeren van allochtone origine samentroepten om onze politie met stenen en flessen te bekogelen. Het is jammer dat we daar op de nationale televisie om 19 uur niets over gezien hebben." Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bij een speech voor de Vereniging voor Internationale Relaties (VIRA) in Brussel.

"Het wijst er op dat er een aparte samenleving is ontstaan onder onze ogen. Een samenleving die de pluralistische waarden niet deelt van de onze, waar iedereen gelijke rechten heeft. Dat is angstwekkend", aldus de minister-president.

'Assertiever durver zijn'

De oplossing is deels te vinden in het onthaal van nieuwkomers, vindt hij. "Vanaf dag één moeten we lijnen durven trekken, we moeten assertiever durven zijn. Je hebt gelijke rechten, maar ook gelijke plichten. Als iemand die waarden niet deelt, hebben we geen gedeelde toekomst. We zijn met zijn allen te weinig assertief geweest, vrees ik, en dan zie je dat er een gemeenschap ontstaat die zich keert tegen de politie."

Bourgeois wil tegen de Vlaamse feestdag, op 11 juli, een Vlaamse visienota over de toekomst van de Europese Unie presenteren. "Daarin ga ik ook veel aandacht aan dit ontwerp schenken", zegt hij. "Dit is een Unie van waarden en normen."

VRT: 'Geen intentie gehad om feiten te verzwijgen'

"Wijzelf hebben geenszins de intentie gehad om de feiten te verzwijgen. Dat doen we nooit." Zo reageert de VRT op Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

"Die avond waren er veel ontwikkelingen op korte tijd en lag de focus op de arrestatie van Salah Abdeslam. Daar was onze verslaggeving op geconcentreerd", reageert de VRT. "We hebben vandaag ook de minister-president de kans geboden om zijn punt te maken (op Radio 1, red.) en hierover dus het maatschappelijk debat aan te gaan."

"De minister-president heeft volgens ons vooral willen benadrukken dat er een probleem is met sommige nieuwkomers in onze samenleving die onvoldoende onze normen en waarden delen. Eerder dan het feit dat wij of de media in het algemeen niet hebben gebracht dat een aantal jongeren de politie zouden hebben aangevallen in Molenbeek."

(Belga/AVE)

Onze partners