Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft dinsdag de beslissing van de Vlaamse regering bevestigd om de kandidaat-burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen.

Zijn voorganger Marino Keulen (Open VLD) had dat destijds beslist omdat ze de taalwetten hadden overtreden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en de federale verkiezingen in 2007 hadden ze immers oproepingsbrieven in het Frans verstuurd.

Dat is in strijd met de rondzendbrief-Peeters, die bepaalt dat de documenten in het Nederlands moeten verstuurd worden. Daarna kunnen de Franstaligen een exemplaar in hun taal aanvragen.

Keulen herbevestigde de beslissing later, wat tot zeer negatieve reacties aan Franstalige kant leidde.

Nu weigert ook Bourgeois François Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem), Arnold d'Oreye (Kraainem) en Damien Thiéry (Linkebeek) te benoemen.

Volgens de minister zullen ze nooit burgemeester van een Vlaamse gemeente worden.

'Ongelukkige timing'

CD&V hekelt dat het benoemingsbesluit er komt op een moment dat Brussel-Halle-Vilvoorde weer hoog op de politieke agenda staat.

Koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene (CD&V) werkt volop aan een oplossing, die hij tegen het einde van de paasvakantie heeft beloofd.

Volgens zijn partij was er geen dwingende reden om nu een beslissing over de benoeming te nemen.

BozeFranstaligereacties

Zoals verwacht reageren de Franstalige partijen negatief op de beslissing.

Volgens de PS gaat het om een poging om de institutionele dialoog schade te berokkenen. De 'radicale' partijen zijn niet geïnteresseerd in een onderhandelde oplossing voor B-H-V, zo luidt het.

De CDH ziet in de beslissing een poging om de eventuele onderhandelingen over B-H-V te torpederen.

De benoeming van de burgemeesters moet volgens de partij deel uitmaken van een eventueel onderhandelingsresultaat over B-H-V.

FDF-voorzitter Olivier Maingain spreekt over een 'nieuwe agressie'. Volgens hem bevestigt die dat er pas communautaire vrede in de rand rond Brussel kan komen als er minstens zes gemeenten uit de rand bij het Brussels gewest worden gevoegd.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft dinsdag de beslissing van de Vlaamse regering bevestigd om de kandidaat-burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen.Zijn voorganger Marino Keulen (Open VLD) had dat destijds beslist omdat ze de taalwetten hadden overtreden.Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en de federale verkiezingen in 2007 hadden ze immers oproepingsbrieven in het Frans verstuurd.Dat is in strijd met de rondzendbrief-Peeters, die bepaalt dat de documenten in het Nederlands moeten verstuurd worden. Daarna kunnen de Franstaligen een exemplaar in hun taal aanvragen.Keulen herbevestigde de beslissing later, wat tot zeer negatieve reacties aan Franstalige kant leidde. Nu weigert ook Bourgeois François Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem), Arnold d'Oreye (Kraainem) en Damien Thiéry (Linkebeek) te benoemen.Volgens de minister zullen ze nooit burgemeester van een Vlaamse gemeente worden.'Ongelukkige timing' CD&V hekelt dat het benoemingsbesluit er komt op een moment dat Brussel-Halle-Vilvoorde weer hoog op de politieke agenda staat. Koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene (CD&V) werkt volop aan een oplossing, die hij tegen het einde van de paasvakantie heeft beloofd.Volgens zijn partij was er geen dwingende reden om nu een beslissing over de benoeming te nemen.BozeFranstaligereactiesZoals verwacht reageren de Franstalige partijen negatief op de beslissing. Volgens de PS gaat het om een poging om de institutionele dialoog schade te berokkenen. De 'radicale' partijen zijn niet geïnteresseerd in een onderhandelde oplossing voor B-H-V, zo luidt het.De CDH ziet in de beslissing een poging om de eventuele onderhandelingen over B-H-V te torpederen.De benoeming van de burgemeesters moet volgens de partij deel uitmaken van een eventueel onderhandelingsresultaat over B-H-V. FDF-voorzitter Olivier Maingain spreekt over een 'nieuwe agressie'. Volgens hem bevestigt die dat er pas communautaire vrede in de rand rond Brussel kan komen als er minstens zes gemeenten uit de rand bij het Brussels gewest worden gevoegd.