Wijlen koning Boudewijn wilde dat prins Filip hem zou opvolgen. Dat verklaart ex-premier Jean-Luc Dehaene woensdag in de kranten De Standaard en La Libre Belgique.

Koning Boudewijn overleed op 31 juli 1993 in zijn buitenverblijf in het Spaanse Motril. "Hij heeft duidelijk gezegd dat hij wilde dat Filip hem opvolgde", zegt Dehaene. "Maar even duidelijk was dat hij dacht dat hij nog zes of zeven jaar te gaan had als koning".

"Toen we erover discussieerden in de nacht dat de koning was overleden, stelden we vast dat de Grondwet duidelijk was. Filip kon niet zomaar de troon bestijgen. Als de regering de intentie van Boudewijn wilde volgen, moest Albert zich terugtrekken", gaat Dehaene voort.

Die optie werd in de loop van de nacht snel opzijgeschoven. Op 9 augustus legde Albert de eed af als koning.

Wijlen koning Boudewijn wilde dat prins Filip hem zou opvolgen. Dat verklaart ex-premier Jean-Luc Dehaene woensdag in de kranten De Standaard en La Libre Belgique. Koning Boudewijn overleed op 31 juli 1993 in zijn buitenverblijf in het Spaanse Motril. "Hij heeft duidelijk gezegd dat hij wilde dat Filip hem opvolgde", zegt Dehaene. "Maar even duidelijk was dat hij dacht dat hij nog zes of zeven jaar te gaan had als koning". "Toen we erover discussieerden in de nacht dat de koning was overleden, stelden we vast dat de Grondwet duidelijk was. Filip kon niet zomaar de troon bestijgen. Als de regering de intentie van Boudewijn wilde volgen, moest Albert zich terugtrekken", gaat Dehaene voort. Die optie werd in de loop van de nacht snel opzijgeschoven. Op 9 augustus legde Albert de eed af als koning.