Bouchez wil fiscaal gunstregime topvoetbal behouden

Georges-Louis Bouchez (MR) op 18 april 2021. © Frederic Andrieu

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil niet weten van een inperking van het fiscaal gunstregime voor het topvoetbal.

Dat zegt hij in een gesprek met De Tijd.

In het federale regeerakkoord staat dat er deze legislatuur een hervorming komt van de fiscale en parafiscale voordelen voor beroepssporters en clubs. Vooral over het topvoetbal bestaat al jaren verontwaardiging over de belastingkortingen en het gunstige RSZ-plafond. Op die manier vloeit jaarlijks 200 miljoen euro naar de clubs en hun spelers, waarbij de grootste voetbalclubs de grootste kortingen opstrijken.

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) leggen op dit moment de laatste hand aan hun plannen om een einde te maken aan die praktijken. Het dossier zou samen met de begrotingsbesprekingen eind deze maand op tafel komen, weet De Tijd. Maar Georges-Louis Bouchez, voorzitter van coalitiepartner MR, wil niet weten van een inperking van het systeem, zegt hij nu al aan de krant. ‘Alleen sterke clubs konden zich handhaven door uitgaande transfers, veel andere vechten voor hun overleven’, stelt Bouchez. ‘Als de overheid nu, vlak na corona, nog eens aan hun centen gaat zitten, helpen we het Belgische voetbal om zeep.’

Ook de PS staat naar verluidt niet te springen voor een hervorming van het systeem. Voorzitter Paul Magnette is ook burgemeester van Charleroi, dat met Sporting Charleroi een voetbalclub in eerste klasse heeft. Bouchez is dan weer voorzitter van amateurvoetbalclub Francs Borains.

Reacties Vlaamse partijen

Groen, Vooruit en CD&V zijn niet onder de indruk van de uitspraken van Bouchez. ‘Er is geen enkele reden waarom we de grove onrechtvaardigheid zouden moeten laten bestaan dat een verpleegkundige meer sociale bijdragen betaalt dan een profvoetballer die twintig keer meer verdient. Daarom hebben we in het regeerakkoord afgesproken om dit aan te pakken’, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke (Vooruit). ‘Hoe meer je verdient als voetballer, hoe groter het belastingvoordeel. Dat moet anders en dat zullen we dus veranderen. Ongeacht wat Bouchez daarover zegt’, vult Kamerlid Dieter Van Besien (Groen) aan.

Voor CD&V moeten de fiscale en sociale voordelen voor sportclubs rechtvaardiger. ‘De huidige situatie is duidelijk scheefgegroeid. Sportief talent van eigen bodem moeten we blijven ondersteunen, maar de grootverdieners moeten veel meer bijdragen dan nu het geval. We willen dat de steun terecht komt bij jong talent en kleine clubs, niet bij topspelers die het niet nodig hebben. Het fiscale gunstregime voor topvoetballers is dus dringend aan herziening toe, zowel wat betreft bedrijfsvoorheffing als de RSZ-korting. Dat een profvoetballer die miljoenen verdient evenveel RSZ-bijdragen betaalt als de poetsvrouw van de kantine, is simpelweg onaanvaardbaar’, vindt Kamerlid Steven Matheï. Hij benadrukt dat ook de makelaarsvergoedingen moeten worden aangepakt.

Partner Content