Botsing vrachtschip met tanker: oliespoor op de Noordzee

© Belga

Het voor de kust van Zeebrugge gezonken Nederlandse vrachtschip Flinterstar lekt olie. Het oliespoor verspreidt zich op de Noordzee in noord-noordoostelijke richting.

De de Veiligheidsregio Zeeland verwacht niet dat de olie op korte termijn op de stranden en langs de kust terecht zal komen. Belgische vaartuigen zijn op zee begonnen met de oliebestrijding.

Het vrachtschip had geen gevaarlijke lading aan boord en zou volgens de eigenaar ook niet volledig gezonken zijn, maar eerder op een zandbank staan. “Met water tot aan het dek”, aldus Bart Otto, directievoorzitter van rederij Flinter. Hij zegt blij te zijn dat de bemanning in veiligheid is gebracht. Een aantal van de twaalf opvarenden is naar het ziekenhuis gebracht. De gastanker, het zou gaan om de Al-Oraiq die vaart onder de vlag van de Marshalleilanden, is licht beschadigd en er is geen ontploffingsgevaar.

Omstreeks kwart na vier was er voor de kust van Zeebrugge een botsing tussen een gastanker en een vrachtschip. Er zaten twaalf bemanningsleden op het gezonken vrachtschip, die allemaal gered zijn.

De Westerschelde, die enige tijd gestremd was door de aanvaring van de Flinterstar met een LNG-tanker, is volgens Rijkswaterstaat weer opengesteld. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content