Boterhammen opeten op school kost tot 270 euro

Eten op school wordt een dure grap. © BELGA

Vlaamse basisscholen voeren vanaf september massaal een ‘boterhammentaks’ in of verhogen de bijdrage. Dat is het gevolg van de krappe budgetten van de gemeenten. Ouders zijn misnoegd.

In Hasselt bijvoorbeeld moeten kinderen die ’s middags hun boterhammen in de gemeenteschool willen opeten daar vanaf september 25 cent per dag voor betalen,s chrijft Het Laatste Nieuws. Dat heeft het stadsbestuur eerder deze week beslist. Eerder voerden onder meer Mechelen en Lanaken al zo’n bijdrage in. Sommige scholen, zoals Sint-Leo in het West-Vlaamse Sint-Pieters, zien zich zelfs genoodzaakt om het bedrag al te verhogen van 1,10 euro per dag naar wellicht 1,50 euro per dag.

Ouders teleurgesteld

Voor heel wat ouders betekent dat toch een extra kost van gauw 60 tot 270 euro per jaar pér kind. “Het is een wijdverspreid fenomeen”, zegt Marc Van den Brande, secretaris-generaal van het katholiek basisonderwijs in de krant. “Ouders reageren teleurgesteld. Begrijpelijk, want zij vermoeden nog steeds dat een leerkracht ’s middags toezicht moét houden. Maar dat is onder druk van de vakbonden enkele jaren geleden uit hun takenpakket geschrapt. Daardoor is het een zogeheten buitenschoolse opvang geworden.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content