Dat zegt Hans Bonte in De Morgen.

De stad Vilvoorde heeft al lang te maken met geradicaliseerde jongeren. De diensten van burgemeester Bonte vangen via sociale media nu signalen op die zeer vijandig zijn tegenover het nieuwe asielcentrum dat begin oktober in de stad wordt geopend en 214 asielzoekers zal opvangen.

"De toestand is opnieuw erg explosief aan het worden, te vergelijken met Charlie Hebdo of Verviers", aldus Bonte. Radicale moslims zien volgens hem de Syrische asielzoekers namelijk als lafaards, die in hun land hadden moeten blijven om mee te bouwen aan het kalifaat.

'Absurd'

Bonte is ook erg ongerust over de situatie in Brussel. "De hoofdstad ligt hier op een steenworp vandaan. Als de schietpartij vorige week op de Thalys iets duidelijk heeft gemaakt, is dat je er perfect aan wapens kunt geraken."

"We zitten in een regio die getraumatiseerd is door de situatie in Syrië. Talloze jongeren zijn vertrokken, komen soms gebroken terug, worden veroordeeld... Elk incident met radicale moslims zorgt voor veel commotie bij die gezinnen."

In die context vindt Bonte het "absurd" om een nieuw asielcentrum te openen. "De vluchtelingencrisis is een humanitaire ramp en ik wil echt graag meehelpen met de opvang, maar ik vind dat we eerst en vooral de veiligheid van die asielzoekers moeten kunnen garanderen. Dat kan op dit moment niet. Met de huidige middelen kunnen we onmogelijk elke dreiging goed opvolgen."

2,3 miljoen euro

Hij heeft naar eigen zeggen 2,3 miljoen euro nodig, bovenop de huidige middelen. "We zijn met een nota langs de federale en de Vlaamse regering gegaan. Twee keer werd ons steun beloofd, maar we hebben nog geen euro gezien. Om een fatsoenlijk deradicaliseringsbeleid te voeren moeten we inzetten op preventie, maar ook op veiligheid. We kunnen nu simpelweg geen maximale aanpak meer garanderen".

(Belga/RR)

Dat zegt Hans Bonte in De Morgen.De stad Vilvoorde heeft al lang te maken met geradicaliseerde jongeren. De diensten van burgemeester Bonte vangen via sociale media nu signalen op die zeer vijandig zijn tegenover het nieuwe asielcentrum dat begin oktober in de stad wordt geopend en 214 asielzoekers zal opvangen. "De toestand is opnieuw erg explosief aan het worden, te vergelijken met Charlie Hebdo of Verviers", aldus Bonte. Radicale moslims zien volgens hem de Syrische asielzoekers namelijk als lafaards, die in hun land hadden moeten blijven om mee te bouwen aan het kalifaat. Bonte is ook erg ongerust over de situatie in Brussel. "De hoofdstad ligt hier op een steenworp vandaan. Als de schietpartij vorige week op de Thalys iets duidelijk heeft gemaakt, is dat je er perfect aan wapens kunt geraken." "We zitten in een regio die getraumatiseerd is door de situatie in Syrië. Talloze jongeren zijn vertrokken, komen soms gebroken terug, worden veroordeeld... Elk incident met radicale moslims zorgt voor veel commotie bij die gezinnen." In die context vindt Bonte het "absurd" om een nieuw asielcentrum te openen. "De vluchtelingencrisis is een humanitaire ramp en ik wil echt graag meehelpen met de opvang, maar ik vind dat we eerst en vooral de veiligheid van die asielzoekers moeten kunnen garanderen. Dat kan op dit moment niet. Met de huidige middelen kunnen we onmogelijk elke dreiging goed opvolgen."Hij heeft naar eigen zeggen 2,3 miljoen euro nodig, bovenop de huidige middelen. "We zijn met een nota langs de federale en de Vlaamse regering gegaan. Twee keer werd ons steun beloofd, maar we hebben nog geen euro gezien. Om een fatsoenlijk deradicaliseringsbeleid te voeren moeten we inzetten op preventie, maar ook op veiligheid. We kunnen nu simpelweg geen maximale aanpak meer garanderen".(Belga/RR)