"Wat dit land nodig heeft is een kordaat optreden van de regering. Dit land kan zich geen politieke crisis permitteren." Dat zei Hans Bonte (SP.A), Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde, in De Zevende Dag op Eén. "Mij zal je niet om het ontslag van ministers horen vragen."

In De Zevende Dag werd zondag gedebatteerd over de aanslagen in Brussel en de eventuele politieke verantwoordelijkheden daarvoor. Oppositiepartij SP.A pleitte alvast voor politieke sereniteit. "Laten we doen wat dit land nodig heeft: efficiënt haar eigen regels laten opvolgen", zei Bonte. "Wat we ook nodig hebben is een regeringscommissaris die orde op zaken stelt in Brussel. Die moet nauwgezet opvolgen wie geradicaliseerd is."

Strengere strafuitvoering

Volgens CD&V en N-VA moeten er dingen veranderen bij justitie, onder meer wat strafuitvoering betreft. "Misschien had de strafuitvoeringsrechtbank in het geval van Ibrahim El Bakraoui niet alle informatie waarover ze had moeten beschikken. Het mag voor ons alleszins heel wat strenger", zei Sophie De Wit (N-VA).

Raf Terwingen (CD&V) wees erop dat een strengere strafuitvoering deel uitmaakt van het justitieplan van minister Koen Geens.

In de Kamer gaat weldra een parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van start, maar Stefaan Van Hecke (Groen) pleitte er zondag voor niet alle vragen tot dan uit te stellen. "De federale politie heeft aan de alarmbel getrokken over de databank rond terrorisme die onbeschikbaar was. Ik wil weten wat de ministers met die informatie hebben gedaan. Daarvoor moeten we niet wachten tot de onderzoekscommissie."

Turkije

"Na de commissie van vrijdag (met ministers Koen Geens en Jan Jambon, red.) blijven er heel wat vragen over", zei ook Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). "Vooral de vraag waarom men niet zelf actief heeft opgetreden op het ogenblik dat de info uit Turkije binnenkwam."

Volgens Barbara Pas (Vlaams Belang) valt niet langer te ontkennen dat de islam zelf deel van het probleem is. "We moeten kijken hoe het ooit zo ver is kunnen komen", zei ze. "Dan kom je er niet met databanken en inlichtingendiensten. Stop met het islamgetroetel en het open grenzenbeleid." (Belga/AVE)

"Wat dit land nodig heeft is een kordaat optreden van de regering. Dit land kan zich geen politieke crisis permitteren." Dat zei Hans Bonte (SP.A), Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde, in De Zevende Dag op Eén. "Mij zal je niet om het ontslag van ministers horen vragen."In De Zevende Dag werd zondag gedebatteerd over de aanslagen in Brussel en de eventuele politieke verantwoordelijkheden daarvoor. Oppositiepartij SP.A pleitte alvast voor politieke sereniteit. "Laten we doen wat dit land nodig heeft: efficiënt haar eigen regels laten opvolgen", zei Bonte. "Wat we ook nodig hebben is een regeringscommissaris die orde op zaken stelt in Brussel. Die moet nauwgezet opvolgen wie geradicaliseerd is."Volgens CD&V en N-VA moeten er dingen veranderen bij justitie, onder meer wat strafuitvoering betreft. "Misschien had de strafuitvoeringsrechtbank in het geval van Ibrahim El Bakraoui niet alle informatie waarover ze had moeten beschikken. Het mag voor ons alleszins heel wat strenger", zei Sophie De Wit (N-VA). Raf Terwingen (CD&V) wees erop dat een strengere strafuitvoering deel uitmaakt van het justitieplan van minister Koen Geens.In de Kamer gaat weldra een parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van start, maar Stefaan Van Hecke (Groen) pleitte er zondag voor niet alle vragen tot dan uit te stellen. "De federale politie heeft aan de alarmbel getrokken over de databank rond terrorisme die onbeschikbaar was. Ik wil weten wat de ministers met die informatie hebben gedaan. Daarvoor moeten we niet wachten tot de onderzoekscommissie.""Na de commissie van vrijdag (met ministers Koen Geens en Jan Jambon, red.) blijven er heel wat vragen over", zei ook Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). "Vooral de vraag waarom men niet zelf actief heeft opgetreden op het ogenblik dat de info uit Turkije binnenkwam."Volgens Barbara Pas (Vlaams Belang) valt niet langer te ontkennen dat de islam zelf deel van het probleem is. "We moeten kijken hoe het ooit zo ver is kunnen komen", zei ze. "Dan kom je er niet met databanken en inlichtingendiensten. Stop met het islamgetroetel en het open grenzenbeleid." (Belga/AVE)