Bommelding Universiteit Antwerpen kwam van moslimextremisten

Agenten patrouilleren in de Antwerpse universiteitsbuurt na een loze bommelding van moslimextremisten. © BELGA

De valse bommelding aan het adres van de Universiteit Antwerpen maandag was het werk van moslimextremisten. Die blijken in hun dreigementen aan ons land vooral Antwerpen te viseren.

De kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg schrijven op gezag van bronnen bij het gerecht dat de valse bommelding het werk was van moslimextremisten. De bommelding werd via mail toegezonden aan verschillende mensen van de universiteit. De taal die daarin gebruikt werd, laat er volgens gerechtelijke bronnen geen twijfel over bestaan dat de mail het werk is van moslimextremisten.

Syriëstrijder

De gebruikte retoriek en woordenschat waren bovendien identiek aan de boodschappen in een dreigfilmpje op internet dat een Antwerpse Syriëstrijder vorige week verspreidde. De link naar dat filmpje was vorige woensdag door de Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder ook doorgemaild naar de redactie van Gazet van Antwerpen, met de vermelding dat het afkomstig was van de terroristische organisatie madjlis shura muhajirien. Bij die organisatie zijn alle Belgische Syriëstrijders aangesloten.

Hetze tegen Antwerpen

Volgens bronnen bij het gerecht voeren extremistische moslims een ware hetze tegen de stad Antwerpen. “Het is burgemeester Bart De Wever die ondubbelzinnig duidelijke uitspraken doet over de Syriëstrijders. En het zijn de speurders van de terrorismecel in Antwerpen die de leden van Sharia4Belgium stevig aanpakken. Daarom wordt Antwerpen geviseerd.”

Stevig prijskaartje

Na de bommelding, die het leven op alle campussen van de Universiteit Antwerpen een hele dag liet stilvallen, stelt de universiteit zich burgerlijke partij tegen de daders. Dat meldt ze in een persbericht. De academische overheid van de universiteit hoopt op die manier de opgelopen schade enigszins vergoed te krijgen, maar spreekt ook van principiële beweegredenen.

In overleg met de politie besloot de universiteit om zowel studenten als personeel op alle campussen naar huis te sturen. Niet alleen de lessen werden geschorst voor de rest van de dag, ook onder meer de wetenschappelijke labo’s en studentenrestaurants sloten de deuren. Enkel op de stadscampus konden medewerkers vanaf 14.30 uur terugkeren naar hun werkplek. “Daar hangt een stevig prijskaartje aan”, stelt rector Alain Verschoren.

“Eigenlijk is het maken van die berekening zelfs een onmogelijke taak: omdat er geen les kon gegeven worden en omdat er niet aan onderzoek kon gedaan worden, kon er geen kennis worden doorgegeven en konden we geen wetenschap bedrijven. Plak daar maar eens een prijs op.”

‘Iedereen is hier welkom’

Tot de kosten hoort onder meer voor ruim tweeduizend euro aan voedingswaren die moesten worden weggegooid, maar veruit de grootste hap zijn de verloren arbeidsuren, wat ongeveer een half miljoen euro zou hebben gekost.

Het zich burgerlijke partij stellen zou echter ook principieel gebeuren. “Onze universiteit heeft een uitgesproken open karakter”, zegt Verschoren. “Iedereen is hier welkom en dat moet ook zo blijven. Wie een bommelding doet, brengt dat uitgangspunt in gevaar.”

(Belga/TV/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content