Bommelding: man die belde dreigde niet met aanslag, parlement nodeloos ontruimd

In het Vlaams Parlement is donderdagvoormiddag het debat over de begrotingscijfers hervat. Dat debat moest dinsdag stopgezet worden na een bommelding, die mogelijk het gevolg was van een misverstand.

Bommelding: man die belde dreigde niet met aanslag, parlement nodeloos ontruimd

De man die opgepakt werd op verdenking van de bommelding dinsdag in het Vlaams Parlement, heeft nooit gedreigd met een aanslag. Dat meldt het Oost-Vlaamse parket. De man belde in het Engels voor inlichtingen en had zijn identiteit opgegeven.

De verdachte werd geïdentificeerd en gelokaliseerd binnen de afdeling Gent, meldde het parket woensdag. De man werd opgepakt en verhoord, maar nu blijkt dat het parlement nodeloos werd ontruimd. ‘Uit de materiële en objectieve elementen van het grondig gevoerde onderzoek en uit de diverse verhoren, blijkt geen sprake te zijn van enige bommelding of dreiging met een aanslag’, zegt het parket.

Volgens de diensten van het parlement was er mogelijk een link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die dinsdag om 16 uur zou plaatsvinden in het gebouw. ‘Het gevoerde gesprek werd integraal opgenomen op de telefoon van de betrokken man, via een app die ieder telefoongesprek automatisch opneemt’, zegt persmagistraat An Schoonjans. ‘Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging. De tijdsduur van de opname stemt volledig overeen met de tijdsduur die blijkt uit de resultaten van het telefonieonderzoek verstrekt door de provider.’

De man mocht woensdagavond beschikken.

Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) blijft achter de beslissing van dinsdag staan. ‘Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaring van de medewerker die het telefoontje heeft ontvangen. We nemen dergelijke zaken altijd ernstig’, laat Homans aan Belga weten.

Debat over begroting hervat

Groen-fractieleider Björn Rzoska mocht donderdag de spits afbijten.

Voor de start van het debat heeft een 20-tal militanten van ACV Openbare Diensten actiegevoerd aan de ingang van het Vlaams Parlement. De christelijke vakbond heeft kritiek op de plannen van de Vlaamse regering om 1.440 jobs te schrappen bij de Vlaamse overheid. ‘In drie regeerperiodes zal een vijfde van het personeel wegbespaard zijn. Onhoudbaar’, klinkt het.

Volgens Ilse Remy van ACV Openbare Diensten is er dringend nood aan overleg, met name met minister van Bestuurszaken Bart Somers. Volgens Remy komt de dienstverlening van de overheid in het gedrang. ‘Dat heeft het Rekenhof ook al gezegd in een rapport. Bovendien hebben de besparingen een impact op het welzijn van het personeel. Denk aan de stijging van het aantal burn-outs en langdurig zieken’, aldus Remy.

De vakbond wijst er ook op dat de personeelsafbouw niet automatisch een besparing zal opleveren. ‘Want men moet meer dingen uitbesteden en meer uitgeven aan consultancy. Dat is geen besparing’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content