'Ik meen dat, binnen de huidige partijstructuur, CD&V nog niet rijp is voor mijn visie omtrent haar positionering en (pertinente) bestaansgrond', laat Pieter De Crem weten op Facebook. 'Wellicht is dat in de toekomst wel het geval.'

'Desalniettemin blijf ik als minister van Binnenlandse Zaken en burgemeester van Aalter in mijn politieke actie de eigenheid en identiteit van de christendemocraten voortdurend uitdragen, verdedigen en scherp stellen.'

Ook Hendrik Bogaert, die op 26 mei lijsttrekker voor de Kamer was in West-Vlaanderen, doet niet mee.

'Ik stap zelf niet in de race, het is te vroeg voor mijn ideeën in de partij, zoals het ideologisch essay 'In vrijheid samenleven' en mijn strategische visienota. Veel geleerd in deze periode, dank voor vriendschap, steun en aanmoediging", zei Bogaert zondagnamiddag in een tweet.

Volgens Bogaert moet CD&V evolueren naar een 'centrumrechtse traditionele volkspartij', die pleit voor een hogere integratiedruk op nieuwkomers en respect vraagt voor tradities. Bogaert pleitte ook voor het behoud van kernenergie om de CO2-uitstoot te laten dalen.

Uiteindelijk hebben zeven kandidaten zich voor de deadline maandagmorgen gemeld: Vincent Van Peteghem, Katrien Partyka, Raf Terwingen, Sammy Mahdi, Walter De Donder, Joachim Coens en Christophe Vermeulen.

Kandidaten hadden tot maandagmorgen 8 uur de tijd om zich te melden. Later maandagmorgen zal het politiek bestuur de kandidaturen onderzoeken en goedkeuren indien ze aan de voorwaarden voldoen. Om 12 uur volgt dan een persconferentie met alle kandidaat-voorzitters.

De leden stemmen vanaf volgende week maandag online of per brief. Op 18 november is het resultaat bekend, al is de kans groot dat er een tweede ronde volgt. In dat geval kennen we op 6 december de nieuwe CD&V-voorzitter.

Dit zijn de 7 kandidaten voor het CD&V-voorzitterschap

Vlaams Parlementslid Vincent Van Peteghem (bijna 39) is burgemeester van De Pinte. Hij was één van de "twaalf apostelen", de werkgroep binnen CD&V die een analyse moest maken van de verkiezingsnederlaag. 'Als trekker ben ik de beste garantie dat de aanbevelingen van dat rapport uitgevoerd worden', zegt hij daar zelf over. Van Peteghem wordt gezien als een consensusfiguur die op nogal wat steun van de partijtop zou kunnen rekenen.

Katrien Partyka (46) is burgemeester van Tienen en Vlaams Parlementslid. Zij wil dat CD&V 'offensiever' communiceert. 'We mogen niet de oude machtspartij zijn die geen keuzes durft te maken, maar we moeten een partij zijn met een duidelijke identiteit'. Als voorzitter wil ze 'spelverdeler en coach' zijn.

Burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen (47), ex-Kamerlid, is de derde kandidaat. Hij wil de macht over de partij 'teruggeven aan de basis'. De "C" bij CD&V moet voor Terwingen niet verwaarloosd worden. De partij moet wel af van het 'achterhaalde' etiket van 'centrumpartij'.

Ook jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (30) doet een gooi naar het partijvoorzitterschap. Volgens Mahdi is het 'do or die' voor CD&V. Mahdi wil de "C" in CD&V duidelijker invullen, maar pleit tegelijkertijd voor modernere en heldere communicatie.

Walter De Donder (59), burgemeester van Affligem (én bekend als burgemeester in het kinderprogramma Samson en Gert), is dan weer de verrassing in deze race. De Donder vindt dat CD&V 'de tegenstellingen moet overstijgen' en 'in dialoog moet gaan'.

Joachim Coens (53), burgemeester van Damme en CEO van de haven van Zeebrugge, wil van CD&V het conflictmodel overstijgt en zich profileert als een partij die naar oplossingen zoekt. Hij wil mensen meer betrekken bij de inhoudelijke sturing van de partij via een systeem van geregisteerde kiezers.

De onbekende Christophe Vermeulen (bijna 38) uit Gent wil de partij in de diepte hervormen. Vermeulen is een gewezen jongerenvoorzitter en medewerker van verschillende CD&V-parlementsleden. Hij vindt dat de partij vast zit 'in goede bedoelingen en belegen structuren'.

'Ik meen dat, binnen de huidige partijstructuur, CD&V nog niet rijp is voor mijn visie omtrent haar positionering en (pertinente) bestaansgrond', laat Pieter De Crem weten op Facebook. 'Wellicht is dat in de toekomst wel het geval.''Desalniettemin blijf ik als minister van Binnenlandse Zaken en burgemeester van Aalter in mijn politieke actie de eigenheid en identiteit van de christendemocraten voortdurend uitdragen, verdedigen en scherp stellen.'Ook Hendrik Bogaert, die op 26 mei lijsttrekker voor de Kamer was in West-Vlaanderen, doet niet mee. 'Ik stap zelf niet in de race, het is te vroeg voor mijn ideeën in de partij, zoals het ideologisch essay 'In vrijheid samenleven' en mijn strategische visienota. Veel geleerd in deze periode, dank voor vriendschap, steun en aanmoediging", zei Bogaert zondagnamiddag in een tweet. Volgens Bogaert moet CD&V evolueren naar een 'centrumrechtse traditionele volkspartij', die pleit voor een hogere integratiedruk op nieuwkomers en respect vraagt voor tradities. Bogaert pleitte ook voor het behoud van kernenergie om de CO2-uitstoot te laten dalen. Uiteindelijk hebben zeven kandidaten zich voor de deadline maandagmorgen gemeld: Vincent Van Peteghem, Katrien Partyka, Raf Terwingen, Sammy Mahdi, Walter De Donder, Joachim Coens en Christophe Vermeulen. Kandidaten hadden tot maandagmorgen 8 uur de tijd om zich te melden. Later maandagmorgen zal het politiek bestuur de kandidaturen onderzoeken en goedkeuren indien ze aan de voorwaarden voldoen. Om 12 uur volgt dan een persconferentie met alle kandidaat-voorzitters. De leden stemmen vanaf volgende week maandag online of per brief. Op 18 november is het resultaat bekend, al is de kans groot dat er een tweede ronde volgt. In dat geval kennen we op 6 december de nieuwe CD&V-voorzitter.