Bogaert countert kritiek van De Roover op “doping van Di Rupo”

© Belga

Onder de regering-Di Rupo is er een forse daling van de overheidstewerkstelling geweest en geen stijging. Dat zegt CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert zondag op zijn blog. Bogaert reageert daarmee op opmerkingen van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.

Die had gezegd dat de regering-Di Rupo jobcreatie bij de overheid heeft gebruikt als een soort ‘doping’ en dat de huidige regering voor een “trendbreuk” heeft gezorgd. Maar die analyse klopt niet, zo zegt CD&V-Kamerlid Bogaert.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover zag in het jaarverslag van de Nationale Bank een bevestiging dat de huidige federale regering “een fundamenteel andere koers vaart dan de voorgaande”.

Hij verwees daarbij naar de volgens hem “kunstmatige jobcreatie” onder de regering-Di Rupo. “Via overheidstewerkstelling wekte de regering-Di Rupo de indruk de crisis behoorlijk te doorstaan, terwijl ze fluitend in het donker de factuur doorschoof naar later”, schreef De Roover in De Standaard. “Voor het eerst in zeventien jaar nam in 2015 de rechtstreekse overheidstewerkstelling eindelijk af”.

De Roover zegt ook dat de huidige regering zorgt voor een “trendbreuk”.

Maar “de feiten zijn anders”, klinkt het in een scherpe blog van CD&V’er Bogaert. Volgens Bogaert was er onder de regering-Di Rupo al een aanzienlijke daling van de overheidstewerkstelling, met name met 4.500 personen. Bogaert: “Die regering heeft een staking en diverse betogingen getrotseerd maar de daling in de overheidstewerkstelling heeft 300 miljoen structurele besparing opgeleverd die allemaal in lastenverlaging zijn doorgegeven. Geen taxshift (-verschuiving) dus, maar een échte verlaging.”

Volgens Bogaert zit het probleem elders. Hij verwijst naar het feit dat de NBB vaststelt dat de sanering van de begroting die werd ingezet in 2012 en 2013 sindsdien is stilgevallen. “Helaas is hier wél sprake van een trendbreuk”, aldus Bogaert. “De overheidstewerkstelling van de regering Di Rupo kan niet gebruikt worden als argument in deze. Er is toen namelijk een forse daling geweest in plaats van een stijging. De oorzaken van de slechte resultaten van de begroting van deze regering moeten dus elders gezocht worden. Verdere analyse dringt zich op”, besluit de CD&V’er. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content