Boerenbond en industrie luiden alarmbel over stroomtekort

Stockbeeld. © iStockphoto

Boerenbond en Febeliec – de koepel van industriële elektriciteitverbruikers – vragen dringend een noodplan en structurele oplossingen voor het dreigende stroomtekort. ‘Het is onaanvaardbaar dat elke vorm van crisiscommunicatie ontbreekt’, zegt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche.

Na gemeenten, kmo’s en burgers laten Boerenbond en Febeliec hun stem horen in het debat rond het dreigende stroomtekort dit najaar in ons land. Febeliec, de koepel van de industriële verbruikers van elektriciteit, trekt in een persbericht aan de alarmbel en vraagt dringend een noodplan en structurele oplossingen voor de elektriciteitsbevoorrading van de bedrijven. Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche vertolkt de bezorgdheid van land- en tuinbouw in een brief aan de bevoegde ministers en de formateurs. ‘Ik maak me grote zorgen’, aldus Vanthemsche.

‘Bedrijven dienen permanent over energie te beschikken’

Gezien de mogelijke grote gevolgen, herhaalt Boerenbond de vraag naar duidelijkheid over het Belgisch afschakelingsplan bij stroomtekorten. Boerderijen en tuinbouwbedrijven zijn geëvolueerd tot hoogtechnologische bedrijven die permanent over energie dienen te beschikken, luidt het.

‘Zware gevolgen voor economie’

Vanthemsche: ‘Stroompannes hebben zeer grote gevolgen voor de economie, ook voor de land- en tuinbouw. Het is onbegrijpelijk dat, ondanks de signalen die de sector al een paar jaar geeft, we zo dicht bij een stroomtekort staan. Daarbij is het onaanvaardbaar dat elke vorm van degelijke crisiscommunicatie ten behoeve van onze sector ontbreekt. Ondernemers moeten zich kunnen voorbereiden. Correcte informatie is hierbij onontbeerlijk. Nu moet toch al duidelijk zijn waar men wat mag verwachten op vlak van afschakeling.’

Boerenbond eist ‘dringend inzage in de plannen van de overheid bij stroompannes of afschakeling en verwacht dat hierin rekening wordt gehouden met de hedendaagse bedrijfsvoering op land- en tuinbouwbedrijven.’

Febeliec is ‘hoogst bezorgd’ over de crisis rond de elektriciteitsproductie in ons land. ‘Voor onze bedrijven zijn bevoorradingszekerheid en competitieve prijzen van levensbelang. Op beide vlakken stelt zich een urgent probleem. In de mate dat de markt faalt, verwachten we van de verantwoordelijke overheden een afdoend, dringend en realistisch plan van aanpak’, aldus directeur Peter Claes.

‘Industrie wil verantwoordelijkheid opnemen in crisis’

Zelf stelt Febeliec voor om zo spoedig mogelijk vraagbeheersing of ‘demand response’ bij de industriële gebruikers verder te stimuleren. Hierdoor kunnen bedrijven op vrijwillige basis en tegen een billijke vergoeding hun verbruik bij hoge nood tijdelijk terugschroeven. ‘De industrie wil haar verantwoordelijkheid opnemen in deze crisissituatie’, stelt Peter Claes, ‘maar iedereen dient te beseffen dat dit niet als structurele oplossing kan beschouwd worden. Het is tijd voor een afdoende oplossing die ook op lange termijn zekerheid biedt.’ (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content