Na 20 jaar dreigt mogelijk het einde voor de BOB-campagnes, die door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) zijn bedacht tegen rijden onder invloed. Aanleiding is de verplaatsing van de mediacampagnes van het federale naar het Vlaamse niveau, waar minister Weyts (N-VA) verkoos met een aanbesteding te werken. Het BIVV stelde dat het eigenaar is van het merk. Het deed een voorstel, maar kreeg naar eigen zeggen nog geen antwoord.

Bart Somers (Open VLD), Belga
Bart Somers (Open VLD) © Belga

Bij N-VA-regeringspartner Open VLD reageert Vlaams fractieleider Bart Somers op de discussie. 'We weten dat we met minister Ben Weyts een bondgenoot en medestander hebben in de strijd tegen alcoholmisbruik en voor meer verkeersveiligheid. Ik zou het onbegrijpelijk vinden dat de BOB-campagnes, die mensenlevens redden, verloren zouden gaan door een splitsingsdiscussie. Ik wil dus oproepen om te geloven in samenwerkingsfederalisme, en ervoor te zorgen dat de campagnes kunnen blijven bestaan met de knowhow van de mensen die dat hebben uitgewerkt. Het is een sterk merk, dat werkt en tot in het buitenland bekend is. Dit mag niet door institutionele discussies verloren gaan', stelt de Mechelse burgemeester.

Somers begrijpt dat het BIVV op de eigendom van diens BOB-merk staat. 'Het BIVV krijgt overheidsgeld, maar ook privaat geld. Heel wat verzekeringsmaatschappijen dragen bij omdat ze weten dat minder alcoholmisbruik tot minder ongevallen en dus tot minder kosten leidt. Men heeft het liefst een nationale campagne, hoewel het BIVV daarin ook regionale accenten wil leggen.'

'We moeten zoeken naar een oplossing die meer verbindt dan verdeelt', aldus nog Bart Somers, die de minister volgende week vanuit zijn fractie wil bevragen.

SP.A: 'Gewesten moeten handen in elkaar slaan'

Karin Temmerman (SP.A), Belga
Karin Temmerman (SP.A) © Belga

Ook SP.A-parlementsleden Joris Vandenbroucke en Karin Temmerman roepen Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op om samen met zijn collega's van de andere gewesten te verzekeren dat de traditie van een jaarlijkse, nationale BOB-campagne wordt verdergezet.

'Alcohol is een van de grootste killers in het verkeer. Dat is zo in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De drie gewesten staan voor dezelfde levensbelangrijke uitdaging om de verkeersveiligheid te verbeteren en er ligt een campagne voor het grijpen die zijn effectiviteit al ruim twintig jaar bewezen heeft. Dan ga je toch niet elk apart nog eens het warm water uitvinden? Sla dus de handen in elkaar en zorg ervoor dat BOB zijn werk kan blijven doen', aldus de SP.A'ers.

(Belga/MI)

Na 20 jaar dreigt mogelijk het einde voor de BOB-campagnes, die door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) zijn bedacht tegen rijden onder invloed. Aanleiding is de verplaatsing van de mediacampagnes van het federale naar het Vlaamse niveau, waar minister Weyts (N-VA) verkoos met een aanbesteding te werken. Het BIVV stelde dat het eigenaar is van het merk. Het deed een voorstel, maar kreeg naar eigen zeggen nog geen antwoord. Bij N-VA-regeringspartner Open VLD reageert Vlaams fractieleider Bart Somers op de discussie. 'We weten dat we met minister Ben Weyts een bondgenoot en medestander hebben in de strijd tegen alcoholmisbruik en voor meer verkeersveiligheid. Ik zou het onbegrijpelijk vinden dat de BOB-campagnes, die mensenlevens redden, verloren zouden gaan door een splitsingsdiscussie. Ik wil dus oproepen om te geloven in samenwerkingsfederalisme, en ervoor te zorgen dat de campagnes kunnen blijven bestaan met de knowhow van de mensen die dat hebben uitgewerkt. Het is een sterk merk, dat werkt en tot in het buitenland bekend is. Dit mag niet door institutionele discussies verloren gaan', stelt de Mechelse burgemeester.Somers begrijpt dat het BIVV op de eigendom van diens BOB-merk staat. 'Het BIVV krijgt overheidsgeld, maar ook privaat geld. Heel wat verzekeringsmaatschappijen dragen bij omdat ze weten dat minder alcoholmisbruik tot minder ongevallen en dus tot minder kosten leidt. Men heeft het liefst een nationale campagne, hoewel het BIVV daarin ook regionale accenten wil leggen.' 'We moeten zoeken naar een oplossing die meer verbindt dan verdeelt', aldus nog Bart Somers, die de minister volgende week vanuit zijn fractie wil bevragen.SP.A: 'Gewesten moeten handen in elkaar slaan' Ook SP.A-parlementsleden Joris Vandenbroucke en Karin Temmerman roepen Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op om samen met zijn collega's van de andere gewesten te verzekeren dat de traditie van een jaarlijkse, nationale BOB-campagne wordt verdergezet. 'Alcohol is een van de grootste killers in het verkeer. Dat is zo in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De drie gewesten staan voor dezelfde levensbelangrijke uitdaging om de verkeersveiligheid te verbeteren en er ligt een campagne voor het grijpen die zijn effectiviteit al ruim twintig jaar bewezen heeft. Dan ga je toch niet elk apart nog eens het warm water uitvinden? Sla dus de handen in elkaar en zorg ervoor dat BOB zijn werk kan blijven doen', aldus de SP.A'ers. (Belga/MI)