Blikvanger van 2014: de vicepremier in de clinch met de nar van het parlement

25/12/14 om 09:05 - Bijgewerkt op 21/12/14 om 23:11

Soms is het een goed idee om met malloten ruzie te maken. Als die malloot de premier voor 'pedofiel' uitmaakt, bijvoorbeeld.

Blikvanger van 2014: de vicepremier in de clinch met de nar van het parlement

André Flahaut (PS), Laurette Onkelinx (PS) en Laurent Louis. © Belga

Laurent Louis zit sinds 25 mei 2014 niet meer in het federaal parlement. En dat is een goede zaak. Winston Churchill noemde ooit laconiek een gesprek van vijf minuten met de man in de straat het beste argument tegen algemeen stemrecht. Overdreven, uiteraard, maar in het geval van Louis niet al te veel.

Laurent Louis in een van zijn vele tirades tegen Kamervoorzitter André Flahaut (PS).

Laurent Louis in een van zijn vele tirades tegen Kamervoorzitter André Flahaut (PS). © Belga

Hij was immers zo'n politicus die met een onfrisse cocktail van complottheorieën en antisemitisme aan zijn parlementaire zetel was geraakt. Verkozen vanop een lijst van de Parti Populaire van Mischaël Modrikamen zetelde hij als enige verkozene van die partij. Modrikamen trapte hem eruit na ruzie, waarna Louis als onafhankelijke verderging.

Louis werkte zich in de schijnwerpers door vanop het spreekgestoelte van de pot gerukte complottheorieën en groteske beschuldigingen in het rond te strooien. Werden meestal geviseerd: toenmalig premier Elio Di Rupo en Kamervoorzitter André Flahaut, 'de zionisten', ... Eigenlijk iedereen die niet Laurent Louis was, zo leek het wel.

Meestal was het gniffelen, zelfs lachen, gieren, brullen bij de tussenkomsten van de man - het gechiegel begon vaak zelfs al terwijl Louis naar het spreekgestoelte stapte. Vooral bij de PS wisten ze 's mans slapstickachtige jeremiades te smaken. Dat hij Di Rupio driftig toebeet 'ik zou u uw das willen doen opvreten' raakte hen niet. Het gleed ook van Di Rupo af als water van een eend.

Zo leek het aanvankelijk ook te gaan bij fikse woordenwisseling met Di Rupo. Tot Louis zijn paradepaardje nog eens losliet in de Kamer en hij de premier 'monsieur le pédophile' noemde. Het zinderde even door de Kamer, alvorens iedereen wist wat zonet gebeurd was.

De PS'ers vlogen in zesde versnelling: 'Sortez!'. Flahaut verloor zijn gekende cool en kreeg nauwelijks vat op Louis. Die groeide sneller dan bamboe op speed: hij genoot met volle teugen van de commotie die hij veroorzaakte, goot olie op het vuur en bleef standvastig staan op het spreekgestoelte. Hij zag eerst de PS'ers de Kamer verlaten, daarna blauwe Kamerleden en tenslotte de hele Kamer. Flahaut moest er machteloos de Militaire Politie bijhalen, die uiteindelijk niet ingreep.

Het leek alsof de Kamerleden het erg waardevolle adagium zouden huldigen nooit met idioten in discussie te gaan. Tot plots de al even voor Louis ijsberende Laurette Onkelinx het niet meer hield.

Laurent Louis (R), André Flahaut (centraal vooraan) en Laurette Onkelinx (links vooraan)

Laurent Louis (R), André Flahaut (centraal vooraan) en Laurette Onkelinx (links vooraan) © Belga

Ze snoerde de man de mond met spervuur. Er viel weinig van te begrijpen vanop de perstribunes, maar het beeld maakte wel indruk. 'Laurette Mitraillette' nam het op voor haar premier, haar partijvoorzitter. Die zat er stoïcijns en waardig bij, in een nagenoeg lege Kamer. Een bewonderenswaardige prestatie: het is geweten hoe zwaar hij geleden heeft onder de lasterlijke leugens van de fantast Olivier Trusnach.

Laurette Onkelinx toonde zich, zelfs schreeuwend, een waardige medestander van de premier, zo schreven we in een stukje dat meteen na het incident op onze website verscheen.

Vieze smaak

Daarom is dit een beklijvend beeld, een beeld dat in 2014 de blikken ving. De politiek lijkt soms een cynische wereld, waarin de regel geldt dat je ergste vijanden in je eigen partij zitten. Onkelinx had weinig te winnen met haar gebekvecht tegen een malloot. Zo moet ook de rest van de Kamer geredeneerd hebben, die in de koffiekamer wachtte tot Louis was afgekoeld. Zeker niet onterecht.

Dat Onkelinx Louis echter niet de eer gunde om de lege Kamer vol te spuien met zijn grofbekkerij, spoelde de vieze smaak die hij naliet grotendeels weg.

Op de website van de Kamer kan u alle zittingen herbekijken, ook deze waarvan sprake.

Onze partners