De raad van bestuur van de NMBS, de tak van de NMBS Groep die instaat voor het reizigers- en goederenvervoer, heeft vandaag de bespreking van de verduidelijkingen bij een besparingsplan van topman Marc Descheemaecker uitgesteld tot 5 juli. Knack kon het plan, dat in de afgelopen week onder de bestuurders verspreid werd, inkijken. Het staat bol van de goede intenties.

Tegen 2015 moet de NMBS een positief ebita (winst voor aftrek van renten) laten optekenen, om vervolgens tegen 2025 de openbare dienstverlening met 50 procent te verhogen en daartoe ook meer mensen aan het werk te zetten (dat laatste wordt geconcretiseerd in een ondernemingsplan dat begin juli klaar moet zijn).

Het plan komt neer op een confrontatie tussen Descheemaecker met de huidige structuur van de NMBS Groep. Die bestaat sinds 1 januari 2005 uit drie delen. De NMBS Holding, met SP.A'er Jannie Haek als grote baas, staat in voor het personeel en de grote stations. Infrabel beheert de spoorweginfrastructuur en wordt geleid door PS'er Luc Lallemand. Ten slotte is er de vervoersonderneming NMBS met Descheemaecker aan het stuur (hij heeft een liberale stempel).

Dat de samenwerking tussen drie topmensen van de NMBS Groep vaak problematisch is, was al langer bekend. Descheemaecker wijst er in zijn besparingsplan op dat de NMBS zorgt voor 90 procent van het externe omzetcijfer van de NMBS Groep, maar voor 80 procent van de kosten (personeel, vergoeding voor het gebruik van de sporen, energie, ICT, onderhoud enzovoort) afhankelijk is van de rekeningen die de NMBS Holding en Infrabel sturen. Als die rekeningen marktconform en meer doorzichtig zouden zijn, kan de NMBS volgens Descheemaecker 26 miljoen euro besparen.

'De inefficiënte groepsstructuur beknot de NMBS om haar financiële gezondmaking zelfstandig te realiseren', wordt in het besparingsplan opgemerkt. 'Voor het management van de NMBS kan daarom gekozen worden voor een operationele structuur die zo dicht mogelijk aanleunt bij het Europese model dat steunt op tweeledigheid: een vervoersoperator en een infrastructuurbeheerder.' Op die manier denkt de NMBS meer vat te krijgen op de kosten die het bedrijf maakt voor het vervoer van reizigers en goederen. Of er dan nog plaats is voor een NMBS Holding is de grote vraag.

In het besparingsplan van de NMBS worden bijkomende maatregelen voor in totaal 100 miljoen euro opgesomd. Het grootste deel (64 tot 70 miljoen) moet komen van de afschaffing van treindiensten met een lage bezetting (minder dan 10 procent). Sommige van die treinen tellen nauwelijks 10 tot 20 reizigers.

Op die manier komen zo'n 941 treindiensten in het vizier. Maar of het zo'n vaart zal lopen, moet nog blijken. Marc Descheemaecker heeft de plannen intussen genuanceerd. Dat er vooral zou worden gesaneerd in diensten aangeboden in Wallonië wordt ontkend door een NMBS-woordvoeder. In een reactie op het bericht op Knack.be wordt verzekerd dat de besparing evenwichtig over het hele net wordt gespreid.

Patrick Martens

De raad van bestuur van de NMBS, de tak van de NMBS Groep die instaat voor het reizigers- en goederenvervoer, heeft vandaag de bespreking van de verduidelijkingen bij een besparingsplan van topman Marc Descheemaecker uitgesteld tot 5 juli. Knack kon het plan, dat in de afgelopen week onder de bestuurders verspreid werd, inkijken. Het staat bol van de goede intenties. Tegen 2015 moet de NMBS een positief ebita (winst voor aftrek van renten) laten optekenen, om vervolgens tegen 2025 de openbare dienstverlening met 50 procent te verhogen en daartoe ook meer mensen aan het werk te zetten (dat laatste wordt geconcretiseerd in een ondernemingsplan dat begin juli klaar moet zijn). Het plan komt neer op een confrontatie tussen Descheemaecker met de huidige structuur van de NMBS Groep. Die bestaat sinds 1 januari 2005 uit drie delen. De NMBS Holding, met SP.A'er Jannie Haek als grote baas, staat in voor het personeel en de grote stations. Infrabel beheert de spoorweginfrastructuur en wordt geleid door PS'er Luc Lallemand. Ten slotte is er de vervoersonderneming NMBS met Descheemaecker aan het stuur (hij heeft een liberale stempel). Dat de samenwerking tussen drie topmensen van de NMBS Groep vaak problematisch is, was al langer bekend. Descheemaecker wijst er in zijn besparingsplan op dat de NMBS zorgt voor 90 procent van het externe omzetcijfer van de NMBS Groep, maar voor 80 procent van de kosten (personeel, vergoeding voor het gebruik van de sporen, energie, ICT, onderhoud enzovoort) afhankelijk is van de rekeningen die de NMBS Holding en Infrabel sturen. Als die rekeningen marktconform en meer doorzichtig zouden zijn, kan de NMBS volgens Descheemaecker 26 miljoen euro besparen. 'De inefficiënte groepsstructuur beknot de NMBS om haar financiële gezondmaking zelfstandig te realiseren', wordt in het besparingsplan opgemerkt. 'Voor het management van de NMBS kan daarom gekozen worden voor een operationele structuur die zo dicht mogelijk aanleunt bij het Europese model dat steunt op tweeledigheid: een vervoersoperator en een infrastructuurbeheerder.' Op die manier denkt de NMBS meer vat te krijgen op de kosten die het bedrijf maakt voor het vervoer van reizigers en goederen. Of er dan nog plaats is voor een NMBS Holding is de grote vraag. In het besparingsplan van de NMBS worden bijkomende maatregelen voor in totaal 100 miljoen euro opgesomd. Het grootste deel (64 tot 70 miljoen) moet komen van de afschaffing van treindiensten met een lage bezetting (minder dan 10 procent). Sommige van die treinen tellen nauwelijks 10 tot 20 reizigers. Op die manier komen zo'n 941 treindiensten in het vizier. Maar of het zo'n vaart zal lopen, moet nog blijken. Marc Descheemaecker heeft de plannen intussen genuanceerd. Dat er vooral zou worden gesaneerd in diensten aangeboden in Wallonië wordt ontkend door een NMBS-woordvoeder. In een reactie op het bericht op Knack.be wordt verzekerd dat de besparing evenwichtig over het hele net wordt gespreid. Patrick Martens