Uit een steekproef van de krant Metro blijkt dat het in Vlaanderen of Brussel niet moeilijk is om een blanke taxichauffeur te 'bestellen'. 'Zulke verzoeken hebben nefaste gevolgen en zijn verboden', reageert Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijke Kansen.

In Groot-Brittannië kwam onlangs een taxibedrijf in opspraak, toen de directeur had toegegeven dat hij inging op de vraag om blanke chauffeurs in te schakelen als de klant daarom vroeg. Uit een steekproef van de krant Metro blijkt dat het ook in Vlaanderen en Brussel niet moeilijk is om een blanke chauffeur te vragen. Toen naar vier bedrijven in Vlaanderen en vier in Brussel werd gebeld, kwam er in de helft van de gevallen een positief antwoord. Twee bedrijven reageerde verontwaardigd, twee ervan wezen de vraag zonder uitleg van de hand.

'Het is niet alleen verboden om als klant zo'n vraag te stellen, het is ook verboden om erop in te gaan', zegt Jozef De Witte van het CGKR. 'Zulke verzoeken hebben nefaste gevolgen, mensen van een andere origine leggen niet alleen minder ritten af, ze verdienen ook minder.'

Echt verbaasd is De Witte echter niet. 'Dit is typisch voor bedrijven die in een 'tussenpositie' zitten. Ze zitten tussen de klant en de chauffeur, en willen niet het risico lopen om inkomsten mis te lopen.'

'Regelrechte discriminatie'

'Dat verschillende taxibedrijven in Brussel geen graten zien in de vraag om een blanke chauffeur te leveren wanneer er naar gevraagd wordt, kan voor Brussels minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (sp.a) niet door de beugel. 'Dat is regelrechte discriminatie en compleet onaanvaardbaar', zegt Smet. De minister heeft zijn administratie en de bevoegde inspectiediensten meteen de opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken en paal en perk te stellen aan dat soort praktijken.

'Nood aan praktijktesten'

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) reageert ontsteld op de resultaten van de steekproef. 'We zullen geen vooruitgang boeken als we geen middelen hebben om dit soort zaken te sanctioneren.' Zij pleit voor een invoering van praktijktesten om de misbruiken aan te pakken.

In Groot-Brittannië kwam onlangs een taxibedrijf in opspraak, toen de directeur had toegegeven dat hij inging op de vraag om blanke chauffeurs in te schakelen als de klant daarom vroeg. Uit een steekproef van de krant Metro blijkt dat het ook in Vlaanderen en Brussel niet moeilijk is om een blanke chauffeur te vragen. Toen naar vier bedrijven in Vlaanderen en vier in Brussel werd gebeld, kwam er in de helft van de gevallen een positief antwoord. Twee bedrijven reageerde verontwaardigd, twee ervan wezen de vraag zonder uitleg van de hand.'Het is niet alleen verboden om als klant zo'n vraag te stellen, het is ook verboden om erop in te gaan', zegt Jozef De Witte van het CGKR. 'Zulke verzoeken hebben nefaste gevolgen, mensen van een andere origine leggen niet alleen minder ritten af, ze verdienen ook minder.' Echt verbaasd is De Witte echter niet. 'Dit is typisch voor bedrijven die in een 'tussenpositie' zitten. Ze zitten tussen de klant en de chauffeur, en willen niet het risico lopen om inkomsten mis te lopen.''Dat verschillende taxibedrijven in Brussel geen graten zien in de vraag om een blanke chauffeur te leveren wanneer er naar gevraagd wordt, kan voor Brussels minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (sp.a) niet door de beugel. 'Dat is regelrechte discriminatie en compleet onaanvaardbaar', zegt Smet. De minister heeft zijn administratie en de bevoegde inspectiediensten meteen de opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken en paal en perk te stellen aan dat soort praktijken.Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) reageert ontsteld op de resultaten van de steekproef. 'We zullen geen vooruitgang boeken als we geen middelen hebben om dit soort zaken te sanctioneren.' Zij pleit voor een invoering van praktijktesten om de misbruiken aan te pakken.