Consumenten gebruiken die toestellen om te controleren of ze de wettelijke alcohollimiet niet hebben overschreden voor ze achter het stuur kruipen. "Zich laten leiden door de resultaten van zo'n toestel is zonder meer gevaarlijk", besluit het BIVV. "Het is beter te 'bobben' wanneer men iets te vieren heeft. Dat is betrouwbaarder en goedkoper."

Alcoholtesters zijn vrij in de handel te koop. Het BIVV merkt op dat de betrouwbaarheid ook belangrijk is "voor de talloze preventie-adviseurs, ziekenhuizen, organisaties... die dergelijke toestellen gebruiken voor het opsporen en inperken van alcoholmisbruik".

Uit de test van 24 toestellen besluit het BIVV dat maar weinig testers nauwkeurig en betrouwbaar zijn, "ondanks de soms erg hoge kostprijs". "Sommigen blijken zelfs gevaarlijk omdat ze een veel lager alcoholgehalte aangeven dan de werkelijke waarde". Omwille van de betrouwbaarheid moeten de alcoholtesters elke zes maanden gekalibreerd worden door de fabrikant. Dat kost gemiddeld zo'n 50 euro.

Toestellen die de politie gebruikt

De door de organisatie geteste toestellen zijn niet de toestellen die de politie gebruikt. "De betrouwbaarheid daarvan staat niet ter discussie", meldt het BIVV nog in een persbericht. Ook de chemische alcoholtesters zijn niet onderzocht. In totaal werden 24 toestellen, met prijskaartjes van enkele euro's tot een paar honderden euro's, getest: 17 met een elektrochemische sensor en 7 met een halfgeleidersensor. Van elk type of merk werden drie toestellen getest, om eventuele afwijkingen onderling te onderzoeken. (Belga/JH)

Consumenten gebruiken die toestellen om te controleren of ze de wettelijke alcohollimiet niet hebben overschreden voor ze achter het stuur kruipen. "Zich laten leiden door de resultaten van zo'n toestel is zonder meer gevaarlijk", besluit het BIVV. "Het is beter te 'bobben' wanneer men iets te vieren heeft. Dat is betrouwbaarder en goedkoper."Alcoholtesters zijn vrij in de handel te koop. Het BIVV merkt op dat de betrouwbaarheid ook belangrijk is "voor de talloze preventie-adviseurs, ziekenhuizen, organisaties... die dergelijke toestellen gebruiken voor het opsporen en inperken van alcoholmisbruik". Uit de test van 24 toestellen besluit het BIVV dat maar weinig testers nauwkeurig en betrouwbaar zijn, "ondanks de soms erg hoge kostprijs". "Sommigen blijken zelfs gevaarlijk omdat ze een veel lager alcoholgehalte aangeven dan de werkelijke waarde". Omwille van de betrouwbaarheid moeten de alcoholtesters elke zes maanden gekalibreerd worden door de fabrikant. Dat kost gemiddeld zo'n 50 euro. De door de organisatie geteste toestellen zijn niet de toestellen die de politie gebruikt. "De betrouwbaarheid daarvan staat niet ter discussie", meldt het BIVV nog in een persbericht. Ook de chemische alcoholtesters zijn niet onderzocht. In totaal werden 24 toestellen, met prijskaartjes van enkele euro's tot een paar honderden euro's, getest: 17 met een elektrochemische sensor en 7 met een halfgeleidersensor. Van elk type of merk werden drie toestellen getest, om eventuele afwijkingen onderling te onderzoeken. (Belga/JH)