"De bisschoppen nemen uitdrukkelijk afstand van de actie die door een aantal manifestanten in een auditorium van de ULB in Brussel werd ondernomen tegen Mgr. André-Jozef Léonard", zo stelt de Belgische Bisschoppenconferentie in een
persbericht.

Vier activistes van de vrouwenbeweging Femen hadden een lezing met aartsbisschop Léonard aan de ULB verstoord. De dames gooiden "wijwater" over Léonard om zijn "homofobe" uitspraken te hekelen.

"Uitgerekend in een thema-avond over godslastering en vrije meningsuiting kan dit soort actie enkel weerzin en onbegrip oproepen", aldus de persmededeling. "Ze staat lijnrecht tegenover de manier waarop de katholieke Kerk wereldwijd en in ons land met levensbeschouwelijke en religieuze diversiteit wil omgaan. In een democratie is er ruimte voor debat gebaseerd op de vrijheid van meningsuiting en het respect voor eenieder."

'Niet onze stijl'
De Bisschoppenconferentie gaat echter geen klacht indienden tegen de activistes, zegt Tommy Scholtes, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie: "Het is niet onze stijl om dit soort incidenten via procedures te beslechten, maar u mag gerust stellen dat de Bisschoppenconferentie de actie totaal onaanvaardbaar vindt".

Scholtes heeft ook vragen over de aanwezigheid van de pers op de avond. "Het verwondert mij erg dat er zoveel professionele persfotografen aanwezig waren op deze academische avond." (Belga/TE)

"De bisschoppen nemen uitdrukkelijk afstand van de actie die door een aantal manifestanten in een auditorium van de ULB in Brussel werd ondernomen tegen Mgr. André-Jozef Léonard", zo stelt de Belgische Bisschoppenconferentie in een persbericht. Vier activistes van de vrouwenbeweging Femen hadden een lezing met aartsbisschop Léonard aan de ULB verstoord. De dames gooiden "wijwater" over Léonard om zijn "homofobe" uitspraken te hekelen. "Uitgerekend in een thema-avond over godslastering en vrije meningsuiting kan dit soort actie enkel weerzin en onbegrip oproepen", aldus de persmededeling. "Ze staat lijnrecht tegenover de manier waarop de katholieke Kerk wereldwijd en in ons land met levensbeschouwelijke en religieuze diversiteit wil omgaan. In een democratie is er ruimte voor debat gebaseerd op de vrijheid van meningsuiting en het respect voor eenieder." 'Niet onze stijl' De Bisschoppenconferentie gaat echter geen klacht indienden tegen de activistes, zegt Tommy Scholtes, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie: "Het is niet onze stijl om dit soort incidenten via procedures te beslechten, maar u mag gerust stellen dat de Bisschoppenconferentie de actie totaal onaanvaardbaar vindt". Scholtes heeft ook vragen over de aanwezigheid van de pers op de avond. "Het verwondert mij erg dat er zoveel professionele persfotografen aanwezig waren op deze academische avond." (Belga/TE)