Na het ontslag van Jürgen Mettepenningen als woordvoerder van aartsbisschop André-Joseph Léonard zouden verschillende bisschoppen het idee genegen zijn om de taken van de woordvoerder te splitsen.

Ze zouden een aparte woordvoerder willen voor de aartsbisschop en eentje voor de bisschoppenconferentie. Nu was de woordvoerder verantwoordelijk voor de twee. Dat schrijft De Standaard.

De splitsing van de taken zou het makkelijker moeten maken voor de andere bisschoppen om zich bijvoorbeeld te distantiëren van Léonard wanneer die weer een straffe uitspraak doet.

Dissidentie

Tot 1995 had de Kerk een aparte woordvoerder voor de aartsbisschop én voor de bisschoppenconferentie. Het was Danneels die besloot de functies samen te voegen. Toen Léonard begin dit jaar Danneels opvolgde, werd geopperd om naar het oude systeem terug te keren, omdat men
de problemen zag aankomen, maar uiteindelijk veranderde er niets.

Volgens kerkjurist Rik Torfs lijkt die pragmatische oplossing nu een logisch gevolg van de huidige crisis. "Kardinaal Danneels bracht rust en slaagde erin dissidentie binnenskamers te houden, waardoor het makkelijker was met één stem te spreken. Nu is dat veel moeilijker. Door Léonard een aparte woordvoerder te geven, wordt zijn terrein duidelijker afgebakend", aldus Torfs in De Standaard.

Na het ontslag van Jürgen Mettepenningen als woordvoerder van aartsbisschop André-Joseph Léonard zouden verschillende bisschoppen het idee genegen zijn om de taken van de woordvoerder te splitsen. Ze zouden een aparte woordvoerder willen voor de aartsbisschop en eentje voor de bisschoppenconferentie. Nu was de woordvoerder verantwoordelijk voor de twee. Dat schrijft De Standaard. De splitsing van de taken zou het makkelijker moeten maken voor de andere bisschoppen om zich bijvoorbeeld te distantiëren van Léonard wanneer die weer een straffe uitspraak doet. Dissidentie Tot 1995 had de Kerk een aparte woordvoerder voor de aartsbisschop én voor de bisschoppenconferentie. Het was Danneels die besloot de functies samen te voegen. Toen Léonard begin dit jaar Danneels opvolgde, werd geopperd om naar het oude systeem terug te keren, omdat men de problemen zag aankomen, maar uiteindelijk veranderde er niets. Volgens kerkjurist Rik Torfs lijkt die pragmatische oplossing nu een logisch gevolg van de huidige crisis. "Kardinaal Danneels bracht rust en slaagde erin dissidentie binnenskamers te houden, waardoor het makkelijker was met één stem te spreken. Nu is dat veel moeilijker. Door Léonard een aparte woordvoerder te geven, wordt zijn terrein duidelijker afgebakend", aldus Torfs in De Standaard.