Bisschoppen getuigen in Kamercommissie

Deze week getuigen de bisschoppen in de bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik.

De bijzondere Kamercommissie Seksueel Misbruik hoort deze week de bisschoppen. Voormalig bisschop van Gent Arthur Luysterman, de Doornikse bisschop Guy Harpigny en de Antwerpse bisschop Johan Bonny beten maandag de spits af.

Zij werden door de kerk aangesteld als aanspreekpunt voor gevallen van misbruik door geestelijken.

Luysterman liet tijdens zijn getuigenis verstaan dat niet alle bisschoppen enthousiast waren toen kardinaal Godfried Danneels in 1999 voorstelde om een commissie in het leven te roepen voor het behandelen van klachten over seksueel misbruik binnen de kerk.

Luysterman stond destijds mee aan de wieg van de eerste
initiatieven: de oprichting van een telefoonlijn in 1997 en drie jaar later de eerste commissie onder leiding van Godelieve Halsberghe. Bij de oprichting ervan vreesden volgens Luysterman sommige bisschoppen voor een parallelle justitie.

Voorafgaand aan de oprichting van de telefoonlijn werd volgens de bisschop op rust in de schoot van de Bisschoppenconferentie nooit over concrete gevallen van misbruik gesproken. Iedereen behandelde de eigen gevallen binnen zijn bisdom, aldus Luysterman. Volgens hem wist ook kardinaal Danneels niet meer van het geheel dan de andere bisschoppen.

Schadevergoedingen

Bisschop Harpigny zei dat de kerk een systeem moet vinden voor het betalen van schadevergoedingen, waarschijnlijk in samenspraak met andere instellingen. De gerechtelijke weg lijkt hem wel de eenvoudigste.

Harpigny zei voorts zwaar onder de indruk te zijn van het groot aantal klachten dat bij de commissie-Adriaenssens is binnengekomen. Hij zei dat die lawine aan klachten hem een gevoel van schaamte geeft.

De bisschop van Doornik sprak zich voorts uit ten gunste van een meldingsplicht voor iedereen wanneer gevallen van misbruik aan het licht komen.

Gerechtelijke weg

Over schadevergoedingen zei bisschop Bonny dat het in de eerste plaats de daders zijn die moeten betalen. Maar een solidariteitsfonds binnen de kerk zou voor hem een te bewandelen weg kunnen zijn, ook voor verjaarde zaken.

Bonny is in principe voorstander van een meldingsplicht, maar wees op het belang van een vertrouwensband tussen een priester en zijn bisschop als manier om delicatie informatie te krijgen.

Elk van de drie gehoorde bisschoppen pleitte er tijdens de commissiezitting voor om steeds de gerechtelijke weg te volgen wanneer zaken van seksueel misbruik aan het licht komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content