Bisschop Jozef De Kesel van Brugge laat weten dat de priester beslist heeft dat hij zijn benoeming "in de gegeven omstandigheden" niet kan opnemen. De bisschop heeft de beslissing van Tom F. aanvaard.

De Kesel biedt in een korte mededeling ook zijn verontschuldigingen aan. "De bisschop beseft dat deze benoeming slachtoffers van seksueel misbruik heeft gekwetst. Dat was uiteraard niet zijn bedoeling. Hij houdt eraan zich daarvoor uitdrukkelijk te verontschuldigen", luidt het.

"De beslissing van de betrokken pastoor is de beste, zowel voor de katholieke gemeenschap als voor onze bevolking." Zo reageert de burgemeester van Middelkerke Janna Rommel-Opstaele. "Het is de enige juiste beslissing. We wensen hem uiteraard wel een andere taak toe", aldus de burgemeester.

Vrijwilliger

De pastoor zou vanaf zaterdag 1 november aan de slag gaan in drie parochies in Middelkerke, maar het schepencollege van de kustgemeente reageerde verontwaardigd en vroeg in een brief aan het bisdom om de beslissing ongedaan te maken. Donderdagavond had De Kesel nog laten verstaan dat hij bij zijn beslissing zou blijven en dat de veroordeelde pastoor een tweede kans verdiende.

De betrokken pastoor werd in 2008 veroordeeld wegens aanranding van een minderjarige. Sindsdien stond de pastoor onder strikte probatievoorwaarden die hij volgens het bisdom allemaal naleefde. De 40-jarige werkt sinds 2011 reeds als vrijwilliger in Middelkerke, maar ook dat zien ze in de kustgemeente liever niet meer gebeuren. "Het ligt moreel gezien veel te moeilijk. Zijn verleden was toen niet gekend. Het lijkt ons het best mocht hij ook die taken niet meer uitvoeren", besluit de burgemeester. (Belga/TE)

Bisschop Jozef De Kesel van Brugge laat weten dat de priester beslist heeft dat hij zijn benoeming "in de gegeven omstandigheden" niet kan opnemen. De bisschop heeft de beslissing van Tom F. aanvaard. De Kesel biedt in een korte mededeling ook zijn verontschuldigingen aan. "De bisschop beseft dat deze benoeming slachtoffers van seksueel misbruik heeft gekwetst. Dat was uiteraard niet zijn bedoeling. Hij houdt eraan zich daarvoor uitdrukkelijk te verontschuldigen", luidt het."De beslissing van de betrokken pastoor is de beste, zowel voor de katholieke gemeenschap als voor onze bevolking." Zo reageert de burgemeester van Middelkerke Janna Rommel-Opstaele. "Het is de enige juiste beslissing. We wensen hem uiteraard wel een andere taak toe", aldus de burgemeester. De pastoor zou vanaf zaterdag 1 november aan de slag gaan in drie parochies in Middelkerke, maar het schepencollege van de kustgemeente reageerde verontwaardigd en vroeg in een brief aan het bisdom om de beslissing ongedaan te maken. Donderdagavond had De Kesel nog laten verstaan dat hij bij zijn beslissing zou blijven en dat de veroordeelde pastoor een tweede kans verdiende.De betrokken pastoor werd in 2008 veroordeeld wegens aanranding van een minderjarige. Sindsdien stond de pastoor onder strikte probatievoorwaarden die hij volgens het bisdom allemaal naleefde. De 40-jarige werkt sinds 2011 reeds als vrijwilliger in Middelkerke, maar ook dat zien ze in de kustgemeente liever niet meer gebeuren. "Het ligt moreel gezien veel te moeilijk. Zijn verleden was toen niet gekend. Het lijkt ons het best mocht hij ook die taken niet meer uitvoeren", besluit de burgemeester. (Belga/TE)