Waarom doorgaan met iets wat niemand wil? Opvallend toch, er is niemand die de 2.4 miljard subsidie voor de mega-biomassacentrale in Langerlo nog verdedigt. De huidige regering wil er van af, maar ook Socialisten en Groenen hopen dat het project niet doorgaat. Twee miljard subsidie is immers buitensporig veel geld. Omgerekend is het 1400 euro per gemiddeld Vlaams gezin. Misschien moeten we de Vlaming eens vragen of hij dat bedrag wil investeren in een centrale die niemand wil?

Biomassacentrale Langerlo: 'Overheid is van nature onbetrouwbaar, waarom nu niet?'

Ook de milieuorganisaties hekelen de nep-duurzaamheid van de centrale. Deze gaat elk jaar 1,6 ton zuiver hout verbranden, het equivalent van het totaal aantal bomen in de provincie Limburg. Bovendien vraagt oa het gerenommeerde Stanford University om vanaf 2020 geen grote biomassacentrales meer te bouwen indien we de klimaatdoelstellingen willen halen. Het gooit biomassacentrales op één hoop met vervuilende steenkool- en gascentrales. Niet zonder reden, want als de subsidiëring in 2025 afloopt sluit de biomassacentrale gewoon. Op lange termijn staan we dan opnieuw nergens inzake vergroening van onze energie, maar zijn we wel 2,4 miljard lichter.

Gratis geld bestaat niet

Toen de mega-subsidies werden uitgeschreven, dacht niemand na over de financiering.Maar elke euro subsidie moet ooit met belastingen betaald worden. Gratis geld bestaat niet. De spilzucht is dan ook heel wat minder geworden. 2,4 miljard subsidie niet uitbetalen wordt eindelijk terecht(!) opnieuw gezien als 1400 euro minder belasting innen per gezin.

Bouw van centrale ontmoedigen

Helaas doet de Vlaamse regering voorlopig niet veel meer dan "hopen". Ze verschuilt zich achter de loze Latijnse spreuk "Pacta sunt servanda", en beweert met handen en voeten aan het contract gebonden te zijn. Maar dat is in dit geval onzin. De overheid is van nature onbetrouwbaar, waarom nu niet? Er zijn meerdere manieren om de bouw van de centrale te ontmoedigen. Elke legislatuur opnieuw worden belastingen uitgevonden of verhoogd. Voor de kleine investeerder die zonnepanelen op zijn huis of loods plaatste, kwam er een injectietaks. Voor vrachtwagens komt er een kilometerheffing. De vergroening van de verkeerstaks ontmoedigt vervuilende wagens. En zo zijn er tal van voorbeelden. Overheden voeren nu eenmaal beleid, wetten veranderen. En gelukkig maar, want dat is nodig in een snel veranderende wereld.

Waarom doorgaan met iets wat niemand wil? Opvallend toch, er is niemand die de 2.4 miljard subsidie voor de mega-biomassacentrale in Langerlo nog verdedigt. De huidige regering wil er van af, maar ook Socialisten en Groenen hopen dat het project niet doorgaat. Twee miljard subsidie is immers buitensporig veel geld. Omgerekend is het 1400 euro per gemiddeld Vlaams gezin. Misschien moeten we de Vlaming eens vragen of hij dat bedrag wil investeren in een centrale die niemand wil? Ook de milieuorganisaties hekelen de nep-duurzaamheid van de centrale. Deze gaat elk jaar 1,6 ton zuiver hout verbranden, het equivalent van het totaal aantal bomen in de provincie Limburg. Bovendien vraagt oa het gerenommeerde Stanford University om vanaf 2020 geen grote biomassacentrales meer te bouwen indien we de klimaatdoelstellingen willen halen. Het gooit biomassacentrales op één hoop met vervuilende steenkool- en gascentrales. Niet zonder reden, want als de subsidiëring in 2025 afloopt sluit de biomassacentrale gewoon. Op lange termijn staan we dan opnieuw nergens inzake vergroening van onze energie, maar zijn we wel 2,4 miljard lichter. Toen de mega-subsidies werden uitgeschreven, dacht niemand na over de financiering.Maar elke euro subsidie moet ooit met belastingen betaald worden. Gratis geld bestaat niet. De spilzucht is dan ook heel wat minder geworden. 2,4 miljard subsidie niet uitbetalen wordt eindelijk terecht(!) opnieuw gezien als 1400 euro minder belasting innen per gezin.Helaas doet de Vlaamse regering voorlopig niet veel meer dan "hopen". Ze verschuilt zich achter de loze Latijnse spreuk "Pacta sunt servanda", en beweert met handen en voeten aan het contract gebonden te zijn. Maar dat is in dit geval onzin. De overheid is van nature onbetrouwbaar, waarom nu niet? Er zijn meerdere manieren om de bouw van de centrale te ontmoedigen. Elke legislatuur opnieuw worden belastingen uitgevonden of verhoogd. Voor de kleine investeerder die zonnepanelen op zijn huis of loods plaatste, kwam er een injectietaks. Voor vrachtwagens komt er een kilometerheffing. De vergroening van de verkeerstaks ontmoedigt vervuilende wagens. En zo zijn er tal van voorbeelden. Overheden voeren nu eenmaal beleid, wetten veranderen. En gelukkig maar, want dat is nodig in een snel veranderende wereld.