Binnenkort verhoren onder hypnose bij slachtoffers van seksueel geweld

. © BELGA

De politie zal zwaar getraumatiseerde slachtoffers van seksueel geweld weldra onder hypnose kunnen verhoren. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) laat twee politieagenten daarvoor een specifieke opleiding forensische hypnose volgen. Dat maakt haar kabinet vrijdag bekend.

Zwaar getraumatiseerde slachtoffers blokkeren dikwijls de feiten en verdere details van de dader. Een gespecialiseerd verhoor kan hier soelaas brengen, klinkt het in een persbericht.

Hypnose wordt in België al sinds eind jaren negentig gebruikt voor gerechtelijke onderzoeken door psychologen, psychiaters en gevormde artsen, maar tot nu toe gebeurde dat eerder met een therapeutisch doel. Forensische hypnose daarentegen is gericht op het onderzoek.

Opleiding in Amerika

Een Nederlandstalige en Franstalige politieagent, die al een achtergrond hebben in therapeutische hypnose en verhoortechnieken, zullen in de Verenigde Staten een specifieke opleiding forensische hypnose volgen. “Het hypnoseverhoor wordt in Amerika vaak gebruikt, maar in Europese contreien is dat heel nieuw en bestaan er ook geen opleiding voor”, zegt Sleurs. De twee agenten zullen in het hele land kunnen ingezet worden.

Slachtoffers zullen toestemming moeten geven voor een hypnoseverhoor. Volgens het kabinet-Sleurs heeft zo’n verhoor ook een therapeutische werking, slachtoffers zouden zich erna meestal beter voelen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content