Het aantal jongeren dat het secundair onderwijs verlaat zonder diploma blijft stijgen. Het probleem is groter bij jongens dan bij meisjes.

Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen van de Universiteit Leuven.

Van de jongeren die werden geboren in 1977 verliet 11,6 procent het secundair zonder kwalificatie. Bij degenen die in 1985 werden geboren, liep dat percentage op tot 14,4 procent.

Nochtans had de Vlaamse regering zichzelf in het 'Pact van
Vilvoorde' tot doel gesteld het aantal ongekwalificeerde schoolverlaters in het secundair te halveren.

Meer jongens dan meisjes

Het probleem stelt zich meer bij jongens dan bij meisjes. Van de
jongens met geboortejaar 1977 verliet 14,3 procent het secundair onderwijs zonder diploma. Bij de meisjes was dat 8,9 procent.

Voor het geboortejaar 1985 liepen de percentages respectievelijk op tot 17,9 en 10,7 procent.

Bij de meisjes van 18 tot 24 jaar had 9,4 procent in 2007 het leerplichtonderwijs verlaten zonder kwalificatie. Bij jongens ging het dat jaar om 15,5 procent. In 2001 bedroegen de percentages 8,4 en 13,6 procent.

Samenspel van factoren

Volgens professor Jan Van Damme van het Centrum voor
Onderwijseffectiviteit en -evaluatie (K.U.Leuven) zijn de oorzaken van de toename nog niet onderzocht.

Hij vermoedt dat er verschillende factoren in het spel zijn, zoals het feit dat veel leerlingen al vroeg een achterstand oplopen in hun schoolloopbaan, meer leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederlands en minder schools engagement, vooral bij jongens.

Het aantal jongeren dat het secundair onderwijs verlaat zonder diploma blijft stijgen. Het probleem is groter bij jongens dan bij meisjes.Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen van de Universiteit Leuven. Van de jongeren die werden geboren in 1977 verliet 11,6 procent het secundair zonder kwalificatie. Bij degenen die in 1985 werden geboren, liep dat percentage op tot 14,4 procent. Nochtans had de Vlaamse regering zichzelf in het 'Pact van Vilvoorde' tot doel gesteld het aantal ongekwalificeerde schoolverlaters in het secundair te halveren.Meer jongens dan meisjesHet probleem stelt zich meer bij jongens dan bij meisjes. Van de jongens met geboortejaar 1977 verliet 14,3 procent het secundair onderwijs zonder diploma. Bij de meisjes was dat 8,9 procent. Voor het geboortejaar 1985 liepen de percentages respectievelijk op tot 17,9 en 10,7 procent. Bij de meisjes van 18 tot 24 jaar had 9,4 procent in 2007 het leerplichtonderwijs verlaten zonder kwalificatie. Bij jongens ging het dat jaar om 15,5 procent. In 2001 bedroegen de percentages 8,4 en 13,6 procent. Samenspel van factorenVolgens professor Jan Van Damme van het Centrum voor Onderwijseffectiviteit en -evaluatie (K.U.Leuven) zijn de oorzaken van de toename nog niet onderzocht.Hij vermoedt dat er verschillende factoren in het spel zijn, zoals het feit dat veel leerlingen al vroeg een achterstand oplopen in hun schoolloopbaan, meer leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederlands en minder schools engagement, vooral bij jongens.