‘Bijna iedereen is voor stemrecht op 16, en dus komt het er niet’

‘De teleurstellende manier waarop dit dossier verlopen is en het finale ‘njet’ van de Vlaamse meerderheid, toont net aan hoe broodnodig de stem van jongeren is in dit politieke bestel’, schrijft Vlaams parlementslid Kurt De Loor (SP.A).

Stemrecht op 16 komt er niet, zoveel is wel duidelijk. Een overgrote meerderheid van de politieke partijen toonde zich nochtans voorstander van het voorstel. Enkel N-VA kantte zich tegen het voorstel, daarin slaafs gevolgd door Vlaamse lakeien van dienst; CD&V en Open VLD. Die laatste twee partijen onderhandelden in de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement nog even een week uitstel om hun bocht van 180 graden verteerbaar te maken bij hun jonge achterban. Dat is hypocriet en een gemiste historische kans om jongeren echt te laten participeren.

Bijna iedereen is voor stemrecht op 16 en toch komt het er niet. Kroniek van een aangekondigde dood. De voorbije weken liepen poltici van CD&V en Open VLD elkaar nog builen om in de kranten en radio- en televisiestudio’s met grote trom de verdediging van stemrecht voor 16- en 17-jarigen op te nemen. N-VA, de zelfverklaarde kracht van verandering, houdt echter voet bij stuk. En dus bereidden Open VLD en CD&V deze week schouderophalend een bocht van 180 graden voor. Hoe ze ’s ochtends in de spiegel kijken en dit uitgelegd krijgen aan hun jonge achterban (die zelf vragende partij is) zal hun Vlaamse coalitiepartner worst wezen.

‘Bijna iedereen is voor stemrecht op 16, en dus komt het er niet’

Stemrecht op 16, er valt nochtans iets voor te zeggen. Tijdens de hoorzittingen in het Vlaams Parlement schaarden de Vlaamse Jeugdraad, Jongsocialisten, Jong Groen, CD&V-jongeren, Open VLD-jongeren en de Kinderrechtencommissaris zich uni sono achter de invoering van stemrecht voor 16- en 17-jarigen. Politiek heeft een grote impact op het leven van jongeren. Ze nemen de bus of de fiets naar school, ze sporten in de lokale sporthal, gaan zwemmen in het gemeentelijk zwembad en brengen hun tijd door bij de jeugdvereniging of in het jeugdhuis. Waarom laten we hen dan aan de zijlijn staan? Het uitbrengen van een stem bij de verkiezingen is vandaag nog steeds één van de belangrijkste manieren om als individu je stem te laten horen. Waarom geven we jongeren die kans niet? Als we jongeren echt willen laten participeren en hen willen tonen dat we willen luisteren naar wat ze te zeggen hebben, dan moeten we deze historische kans grijpen. Ook bij de invoering van het vrouwenstemrecht gingen partijen op de rem staan, inclusief de socialistische partij. Maar wat blijkt? Sinds de invoering van het vrouwenstemrecht komen er veel meer ‘vrouwenthema’s’ op de politieke agenda. Laten we jongeren een stem geven zodat hun thema’s ook meer op de politieke agenda komen. Waar hebben we eigenlijk schrik voor?

N-VA wil ons laten geloven dat jongeren helemaal niet wakker liggen van stemrecht op 16. Dat ze eigenlijk niet willen gaan stemmen. Dat klopt volgens ons niet. De manier waarop de Vlaamse Jeugdraad, de politieke jongerenorganisaties en verschillende jongeren zich de voorbije weken vastgebeten hebben in dit dossier bewijst net dat er heel veel jongeren zijn die wel die kans willen krijgen, die staan te trappelen om zich te laten horen bij de volgende verkiezingen. Die jongeren krijgen dinsdag het deksel op de neus. Wat een kromme redenering ! Kan je een minderheid rechten ontzeggen omdat je schijnt te denken dat een meerderheid geen interesse ‘zou hebben’ om dat recht uit te oefenen? In 2003 besliste België dat koppels van hetzelfde geslacht vanaf dan het recht hebben om te trouwen. Dat was toch ook niet omdat het merendeel van de homo- en lesbische koppels geringd door het leven wou gaan? In 1990 werd het recht op abortus goedgekeurd. Niet omdat elke zwangere vrouw daar interesse voor had, wel omdat een kleine minderheid van de zwangere vrouwen zelf die beslissing zou kunnen nemen.

De manier waarop de Vlaamse meerderheidspartijen in dit dossier aan politiek doen, heeft veel weg van een mediageile braderie. Bijna iedereen is voor stemrecht op 16 en toch komt het er niet. Een welgemeende middenvinger van deze Vlaamse regering naar de jongeren die zich in dit dossier heel sterk geëngageerd hebben. Ze mochten hun zeg komen doen in het Vlaams Parlement, kregen applaus op nagenoeg alle banken, maar op 14 oktober 2018, de dag van de volgende gemeenteraadsverkiezingen mogen ze van deze Vlaamse meerderheid in een hoekje met knikkers gaan spelen. Bij N-VA lachen ze binnenmonds: “That’s politics, stupid youngsters!’.

De hypocriete en teleurstellende manier waarop dit dossier verlopen is en het finale ‘njet’ van de Vlaamse meerderheid, toont net aan hoe broodnodig de stem van jongeren is in dit politieke bestel. Wanneer gaan we hen wel serieus nemen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content