Bijna geen bussen en trams in provincie Antwerpen

De Lijn bus

Er zijn vrijdagochtend, op de laatste dag van de staking van ACOD bij De Lijn, geen trams en maar een beperkt aantal bussen uitgereden in de provincie Antwerpen. De Lijn kan door een staking bij de dispatching de veiligheid niet garanderen, meldt de vervoersmaatschappij.

De staking bij de dispatching – in de ochtendploeg een zestal mensen – dwingt De Lijn ertoe alle voertuigen in de provincie terug te roepen. De Lijn hoopt nog in de voormiddag een oplossing te vinden. ‘We werken er met man en macht aan’, zegt een woordvoerster. Hoe De Lijn dat voor elkaar zal krijgen, is niet duidelijk.

Volgens Antwerps ACOD-secretaris Geert Vermunicht zal de actie nog de hele dag duren. ‘Ik zou niet weten welke oplossing ze zouden vinden.’ Volgens Vermunicht is het in Antwerpen nog nooit gebeurd dat de dispatching het werk neerlegt. ‘Eigenlijk voert enkel ACOD actie, maar ook de achterban van de andere bonden heeft zich aangesloten.’ Volgens de vakbond is de werkdruk op de dienst veel te hoog. ‘Er zijn verschillende taken naar hen doorgeschoven door de reorganisatie’, zegt Vermunicht. ‘Er wordt hier een duidelijk signaal gegeven dat er iets moet veranderen.’ Ook in Gent is er vrijdagochtend nog hinder door de actie van ACOD.

De lijnen 1, 2, 3 en 4 rijden om de 15 minuten, lijnen 5 en 9 om het half uur en lijnen 6 en 39 om het uur. Lijn 17 rijdt niet. Op de streeklijnen is er lichte hinder.

In Vlaams-Brabant is er bovendien hinder op alle lijnen, in West-Vlaanderen wordt een kleine helft van de ritten niet gereden en in Limburg spreekt De Lijn van zeer lichte hinder. Door de vakantieregeling bij De Lijn rijden er sowieso minder trams en bussen op het net.

Wie wil nagaan of zijn bus of tram rijdt, kan de realtime-informatie raadplegen op de website en in de app, aldus De Lijn nog.

TreinTramBus: ‘Minister moet ingrijpen’

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) moet ingrijpen bij De Lijn. Dat zegt reizigersvereniging TreinTramBus. ‘We verwachten dat ze zowel het vervoerbedrijf als de vakbonden duidelijk maakt dat het roer moet worden omgegooid.’

Er is al de hele week hinder voor de reiziger door een vakbondsactie van de socialistische bond ACOD. Een staking bij de dispatching heeft als gevolg dat er vrijdag haast geen bussen of trams rijden in de provincie Antwerpen. TreinTramBus klaagt aan dat het voor de reiziger helemaal niet duidelijk was welke bussen en trams deze week wel of niet zouden rijden. ‘Dat ligt enerzijds aan de socialistische vakbond, die zich met een vage stakingsaanzegging probeert in te dekken. Anderzijds slaagt De Lijn er opnieuw niet in om haar reizigers adequaat en betrouwbaar te informeren.’

‘Dit moet stoppen’, zegt TreinTramBus-voorzitter Stefan Stynen. ‘Wij bemoeien ons niet met de relatie tussen de werkgevers en de werknemers bij De Lijn. Maar we zijn het meer dan beu dat de reizigers steeds weer de pineut zijn.’

Partner Content