Het aantal doctoraten dat de Vlaamse universiteiten uitreiken, is gestegen van 723 in academiejaar 2000-2001 tot 1385 in 2009-2010. Dat is een toename met 92 procent, schrijft De Standaard zaterdag.

Weinig kansen

Het aantal plaatsen aan de universiteiten is evenwel gelijk gebleven. Nieuwe doctors hebben meer kans om tijdelijk als postdoctoraal onderzoeker of assistent aan de slag te gaan, maar hun kansen op een academische carrière zijn gering.

Het aantal plaatsen bij het zelfstandig academisch personeel (ZAP) - de professoren, dus - stijgt niet mee. Zo komen er in Leuven jaarlijks 600 doctors bij, maar volgen slechts een zeventigtal vacatures bij het ZAP.

Frustratie

Vaak leidt dat lage aantal beschikbare vaste jobs voor frustratie bij de doctors die jarenlang aan de universiteit gewerkt hebben maar er uiteindelijk geen job vinden. (Belga/TV)

Het aantal doctoraten dat de Vlaamse universiteiten uitreiken, is gestegen van 723 in academiejaar 2000-2001 tot 1385 in 2009-2010. Dat is een toename met 92 procent, schrijft De Standaard zaterdag.Weinig kansen Het aantal plaatsen aan de universiteiten is evenwel gelijk gebleven. Nieuwe doctors hebben meer kans om tijdelijk als postdoctoraal onderzoeker of assistent aan de slag te gaan, maar hun kansen op een academische carrière zijn gering. Het aantal plaatsen bij het zelfstandig academisch personeel (ZAP) - de professoren, dus - stijgt niet mee. Zo komen er in Leuven jaarlijks 600 doctors bij, maar volgen slechts een zeventigtal vacatures bij het ZAP.Frustratie Vaak leidt dat lage aantal beschikbare vaste jobs voor frustratie bij de doctors die jarenlang aan de universiteit gewerkt hebben maar er uiteindelijk geen job vinden. (Belga/TV)