Dat cijfer wordt naar voor geschoven door staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

"Op 31 december zal de teller van het aantal asielaanvragen blijven stilstaan tussen de 35.600 en 36.000", schat de staatssecretaris in de krant. "In totaal gaat het om 47.000 tot 48.000 asielzoekers, want minderjarige kinderen die hier aankomen met hun ouders dienen geen eigen aanvraag in".

Van die 48.000 mensen is dit jaar ongeveer 55 procent erkend. Daar komen nog enkele duizenden bij via gezinshereniging, wat het totale aantal erkende vluchtelingen op een kleine 30.000 brengt.

'Beheersbaar'

Volgens de staatssecretaris gaat het om "een beheersbaar aantal". Want 30.000 is slechts een kwart tot een derde van alle migranten die jaarlijks vrij naar België emigreren: van Roemenen en Bulgaren tot Nederlanders en Fransen. Al vergen de oorlogsvluchtelingen wel meer zorg en geld om te integreren. Daarnaast vreest men dat vele duizenden afgewezen asielzoekers kiezen voor de illegaliteit in ons land. De 36.000 asielaanvragen zijn ook geen record. In 2000 waren er ruim 42.000 asielaanvragen, maar toen was er sprake van een regularisatie.

Deze maand is het aantal aanvragen volgens de staatssecretaris teruggelopen tot onder de 4.000, het laagste cijfer sinds juli. "Van wie opgeroepen wordt, komt nog slechts de helft opdagen. Het doet ons vermoeden dat er in Brussel mensensmokkelaars actief zijn die de asielzoekers een gouden toekomst beloven in Groot-Brittannië of Duitsland", zegt hij.

(Belga/RR)

Dat cijfer wordt naar voor geschoven door staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in een gesprek met Het Laatste Nieuws."Op 31 december zal de teller van het aantal asielaanvragen blijven stilstaan tussen de 35.600 en 36.000", schat de staatssecretaris in de krant. "In totaal gaat het om 47.000 tot 48.000 asielzoekers, want minderjarige kinderen die hier aankomen met hun ouders dienen geen eigen aanvraag in". Van die 48.000 mensen is dit jaar ongeveer 55 procent erkend. Daar komen nog enkele duizenden bij via gezinshereniging, wat het totale aantal erkende vluchtelingen op een kleine 30.000 brengt. Volgens de staatssecretaris gaat het om "een beheersbaar aantal". Want 30.000 is slechts een kwart tot een derde van alle migranten die jaarlijks vrij naar België emigreren: van Roemenen en Bulgaren tot Nederlanders en Fransen. Al vergen de oorlogsvluchtelingen wel meer zorg en geld om te integreren. Daarnaast vreest men dat vele duizenden afgewezen asielzoekers kiezen voor de illegaliteit in ons land. De 36.000 asielaanvragen zijn ook geen record. In 2000 waren er ruim 42.000 asielaanvragen, maar toen was er sprake van een regularisatie. Deze maand is het aantal aanvragen volgens de staatssecretaris teruggelopen tot onder de 4.000, het laagste cijfer sinds juli. "Van wie opgeroepen wordt, komt nog slechts de helft opdagen. Het doet ons vermoeden dat er in Brussel mensensmokkelaars actief zijn die de asielzoekers een gouden toekomst beloven in Groot-Brittannië of Duitsland", zegt hij.(Belga/RR)