Volgens de Molenbeeks schepen voor Sociale Integratie Sarah Turine (Ecolo) moet een gemeente kunnen ingrijpen als een Syriëstrijder opnieuw in België is. 'We hebben geen informatie over hun terugkeer, dat is verontrustend', zegt ze in een reactie op de beslissing van een aantal Vlaamse gemeenten om de strijders uit het bevolkingsregister te schrappen.

Sarah Turine is verbaasd over de Vlaamse maatregelen omdat de politie om veiligheidsredenen en wegens het geheim van het onderzoek de identiteit van mensen die naar Syrië vertrekken niet aan de gemeente communiceren. Voor de Ecolo-schepene ligt ook daar niet het probleem. Mensen die naar Syrië, een ander land of een andere gemeente vertrekken, worden vroeg of laat toch uit het bevolkingsregister geschrapt.

Psychologische begeleiding

"Het is niet mogelijk om enkel de jongeren die naar Syrië vertrekken te viseren. Ik zie niet waarom we hen sneller zouden schrappen dan anderen. Wat me meer verontrust, is dat we geen informatie hebben over hun terugkeer. De eerstelijnsdiensten van de gemeente zouden deze jongeren professionele, psychologische en andere begeleiding moeten kunnen geven om hen een positieve zin aan hun leven in België te geven", meent Turine.

Vandaag worden de eerstelijnsdiensten niet door de politie verwittigd, maar krijgen de teruggekeerde Syriëstrijders de adressen van deze diensten, die ze zelf kunnen contacteren. Als de gemeenten bij de informatieoverdracht betrokken worden, kunnen de diensten volgens haar meteen optreden. (Belga/AVE)

Volgens de Molenbeeks schepen voor Sociale Integratie Sarah Turine (Ecolo) moet een gemeente kunnen ingrijpen als een Syriëstrijder opnieuw in België is. 'We hebben geen informatie over hun terugkeer, dat is verontrustend', zegt ze in een reactie op de beslissing van een aantal Vlaamse gemeenten om de strijders uit het bevolkingsregister te schrappen. Sarah Turine is verbaasd over de Vlaamse maatregelen omdat de politie om veiligheidsredenen en wegens het geheim van het onderzoek de identiteit van mensen die naar Syrië vertrekken niet aan de gemeente communiceren. Voor de Ecolo-schepene ligt ook daar niet het probleem. Mensen die naar Syrië, een ander land of een andere gemeente vertrekken, worden vroeg of laat toch uit het bevolkingsregister geschrapt. Psychologische begeleiding"Het is niet mogelijk om enkel de jongeren die naar Syrië vertrekken te viseren. Ik zie niet waarom we hen sneller zouden schrappen dan anderen. Wat me meer verontrust, is dat we geen informatie hebben over hun terugkeer. De eerstelijnsdiensten van de gemeente zouden deze jongeren professionele, psychologische en andere begeleiding moeten kunnen geven om hen een positieve zin aan hun leven in België te geven", meent Turine. Vandaag worden de eerstelijnsdiensten niet door de politie verwittigd, maar krijgen de teruggekeerde Syriëstrijders de adressen van deze diensten, die ze zelf kunnen contacteren. Als de gemeenten bij de informatieoverdracht betrokken worden, kunnen de diensten volgens haar meteen optreden. (Belga/AVE)