Eind dit jaar zouden de drinkwatermaatschappen klaar moeten zijn met de vervanging van de laatste loden waterleidingen in het openbare netwerk, schrijft De Standaard. Die vernieuwing komt er op aandringen van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Uit cijfers van de minister blijkt dat nog bij een op vijftig Vlaamse gezinnen te veel lood in het drinkwater zit. Nochtans de stof toxisch en kan ze al in kleine hoeveelheden problemen veroorzaken in het bloed en in het centrale zenuwstelsel. Vooral bij kinderen en zwangere vrouwen is dit gevaarlijk.

Campagne

De overheid start volgende week een campagne die de bevolking moet sensibiliseren. Aan de hand van tips wil ze helpen om loden leidingen te herkennen. Daarnaast wil de overheid misverstanden, zoals dat waterfilters het lood uit het water filteren, uit de wereld helpen.

Indien u uw leidingen niet meteen kan vervangen raadt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan om flessenwater te gebruiken. (AVE)

Eind dit jaar zouden de drinkwatermaatschappen klaar moeten zijn met de vervanging van de laatste loden waterleidingen in het openbare netwerk, schrijft De Standaard. Die vernieuwing komt er op aandringen van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Uit cijfers van de minister blijkt dat nog bij een op vijftig Vlaamse gezinnen te veel lood in het drinkwater zit. Nochtans de stof toxisch en kan ze al in kleine hoeveelheden problemen veroorzaken in het bloed en in het centrale zenuwstelsel. Vooral bij kinderen en zwangere vrouwen is dit gevaarlijk. De overheid start volgende week een campagne die de bevolking moet sensibiliseren. Aan de hand van tips wil ze helpen om loden leidingen te herkennen. Daarnaast wil de overheid misverstanden, zoals dat waterfilters het lood uit het water filteren, uit de wereld helpen. Indien u uw leidingen niet meteen kan vervangen raadt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan om flessenwater te gebruiken. (AVE)