Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) noemt de 'bibberpremie' van 50 euro per dag voor chauffeurs van De Lijn die naar Brussel rijden zolang het terreurniveau op 4 blijft een "verkeerd signaal". De N-VA-minister zal over de kwestie ook contact opnemen met de directeur-generaal van De Lijn "om te weten wat de exacte context is van deze beslissing". "Maar ik ben het alleszins principieel niet eens", aldus Weyts aan Belga.

Buschauffeurs van De Lijn in Vlaams-Brabant krijgen 50 euro ­extra per dag, wanneer ze - ondanks het dreigingsniveau 4 - toch bereid zijn met hun bus richting Brussel te rijden. Dat is De Lijn met de vakbonden overeengekomen, schrijft Het Nieuwsblad woensdag. "Zo zorgen we ervoor dat we - in het belang van onze reizigers - voldoende chauffeurs bereid vinden om richting Brussel te rijden, zolang de ernstige terreurdreiging van kracht is", zegt de woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant in de krant.

Premie voor iedereen die in Brussel moet zijn?

Meerderheidspartij Open VLD nam het 'bibbergeld' al op de korrel en vroeg aan minister van Mobiliteit Ben Weyts om in te grijpen. "Dit is een zeer fout signaal", zeggen Vlaamse volksvertegenwoordigers Bart Somers en Marino Keulen.

"In plaats van zijn chauffeurs te informeren, gerust te stellen en vertrouwen te geven, gaat men hen een premie geven die de angst alleen maar versterkt," zeggen Somers en Keulen. Ze wijzen erop dat er bij De Lijn preventiemedewerkers aan de slag zijn die in deze omstandigheden de chauffeurs goed kunnen begeleiden.

"Angst wegwerken doe je door te praten en te begeleiden, niet door het uitbetalen van bibbergeld", klinkt het.

De Vlaamse liberalen vinden het ook "een zeer slecht signaal naar alle andere mensen die in Brussel moeten werken". "Moeten we dan iedereen die in Brussel moet zijn zo een premie gaan geven? De onderwijzers? De veegploegen? De mensen van de vuilkar? De vele ambtenaren en werknemers die in Brussel werken? En wat met de reizigers op die bussen? Gaan we die dan ook betalen omdat ze het durven om de bus te nemen naar Brussel?" (Belga/TE)

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) noemt de 'bibberpremie' van 50 euro per dag voor chauffeurs van De Lijn die naar Brussel rijden zolang het terreurniveau op 4 blijft een "verkeerd signaal". De N-VA-minister zal over de kwestie ook contact opnemen met de directeur-generaal van De Lijn "om te weten wat de exacte context is van deze beslissing". "Maar ik ben het alleszins principieel niet eens", aldus Weyts aan Belga. Buschauffeurs van De Lijn in Vlaams-Brabant krijgen 50 euro ­extra per dag, wanneer ze - ondanks het dreigingsniveau 4 - toch bereid zijn met hun bus richting Brussel te rijden. Dat is De Lijn met de vakbonden overeengekomen, schrijft Het Nieuwsblad woensdag. "Zo zorgen we ervoor dat we - in het belang van onze reizigers - voldoende chauffeurs bereid vinden om richting Brussel te rijden, zolang de ernstige terreurdreiging van kracht is", zegt de woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant in de krant. Meerderheidspartij Open VLD nam het 'bibbergeld' al op de korrel en vroeg aan minister van Mobiliteit Ben Weyts om in te grijpen. "Dit is een zeer fout signaal", zeggen Vlaamse volksvertegenwoordigers Bart Somers en Marino Keulen. "In plaats van zijn chauffeurs te informeren, gerust te stellen en vertrouwen te geven, gaat men hen een premie geven die de angst alleen maar versterkt," zeggen Somers en Keulen. Ze wijzen erop dat er bij De Lijn preventiemedewerkers aan de slag zijn die in deze omstandigheden de chauffeurs goed kunnen begeleiden. "Angst wegwerken doe je door te praten en te begeleiden, niet door het uitbetalen van bibbergeld", klinkt het. De Vlaamse liberalen vinden het ook "een zeer slecht signaal naar alle andere mensen die in Brussel moeten werken". "Moeten we dan iedereen die in Brussel moet zijn zo een premie gaan geven? De onderwijzers? De veegploegen? De mensen van de vuilkar? De vele ambtenaren en werknemers die in Brussel werken? En wat met de reizigers op die bussen? Gaan we die dan ook betalen omdat ze het durven om de bus te nemen naar Brussel?" (Belga/TE)