De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijft bezorgd over de plannen van de Vlaamse regering om de OCMW's tegen 2019 te laten opgaan in de gemeenten. "Er mag geen enkel risico genomen worden dat er in 2019 bestuurlijke onzekerheid zou ontstaan", luidt het in een standpunt dat het VVSG-directiecomité heeft ingenomen.

De Vlaamse regering wil tegen 2019 dat de OCMW's in Vlaanderen opgaan in de gemeenten. Hiervoor is eigenlijk ook een federale wetswijziging nodig. Het ontwerp dat de federale regering daarover had uitgewerkt, kreeg kritiek van de Raad van State omdat hiervoor een bijzondere meerderheid nodig zou zijn. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) werkte dan maar een alternatief uit.

VVSG geeft 'zeer grote waarschuwing' om overhaast personeel te verschuiven

In een nieuwe conceptnota laat ze gemeente en OCMW integreren, maar blijven beide instellingen twee afzonderlijke rechtspersonen, zonder dat de burger daarvan iets merkt. De VVSG, de koepel van Vlaamse lokale besturen, blijft echter met vragen zitten. Het directiecomité besliste "een zeer grote bezorgdheid" te formuleren aan de Vlaamse overheid "of de juridische vertaling van de hernieuwd conceptnota" juridisch overeind zal blijven.

Het vraagt ook dat de Vlaamse overheid tijdig klaar zou zijn met het juridische kader en om bepaalde lokale besturen meer tijd te geven en geeft een "zeer grote waarschuwing" aan de lokale besturen om niet overhaast personeelsverschuivingen door te voeren die zeer grote financiële neveneffecten zouden hebben.

De Loor (SP.A): 'Onze waarschuwingen zijn dus meer dan oppositietaal'

SP.A-parlementslid en OCMW-voorzitter in Zottegem (Oost-Vlaanderen)Kurt De Loor ziet in het VVSG-standpunt een bevestiging van de kritiek die hij eerder formuleerde. "Onze waarschuwing voor bestuurlijke chaos werd weggezet als oppositietaal. Maar als je ziet dat de VVSG hetzelfde zegt, gaat het toch om meer dan om opmerkingen in de marge". (Belga/SD)

De Vlaamse regering wil tegen 2019 dat de OCMW's in Vlaanderen opgaan in de gemeenten. Hiervoor is eigenlijk ook een federale wetswijziging nodig. Het ontwerp dat de federale regering daarover had uitgewerkt, kreeg kritiek van de Raad van State omdat hiervoor een bijzondere meerderheid nodig zou zijn. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) werkte dan maar een alternatief uit. In een nieuwe conceptnota laat ze gemeente en OCMW integreren, maar blijven beide instellingen twee afzonderlijke rechtspersonen, zonder dat de burger daarvan iets merkt. De VVSG, de koepel van Vlaamse lokale besturen, blijft echter met vragen zitten. Het directiecomité besliste "een zeer grote bezorgdheid" te formuleren aan de Vlaamse overheid "of de juridische vertaling van de hernieuwd conceptnota" juridisch overeind zal blijven.Het vraagt ook dat de Vlaamse overheid tijdig klaar zou zijn met het juridische kader en om bepaalde lokale besturen meer tijd te geven en geeft een "zeer grote waarschuwing" aan de lokale besturen om niet overhaast personeelsverschuivingen door te voeren die zeer grote financiële neveneffecten zouden hebben. SP.A-parlementslid en OCMW-voorzitter in Zottegem (Oost-Vlaanderen)Kurt De Loor ziet in het VVSG-standpunt een bevestiging van de kritiek die hij eerder formuleerde. "Onze waarschuwing voor bestuurlijke chaos werd weggezet als oppositietaal. Maar als je ziet dat de VVSG hetzelfde zegt, gaat het toch om meer dan om opmerkingen in de marge". (Belga/SD)