‘Bevolking moet beter worden van samenwerking tussen Congo en België’

© Belga

De Belgische ministers De Croo en Reynders blijven in Congo hameren op een actiever engagement van België en Congo in de ontwikkelingssamenwerking. Zaterdagavond was al gezegd dat de Belgisch-Congolese vriendschap niet vrijblijvend is.

De Belgische ministers De Croo en Reynders blijven in Congo hameren op een actiever engagement van België en Congo in de ontwikkelingssamenwerking. Zaterdagavond was al gezegd dat de Belgisch-Congolese vriendschap niet vrijblijvend is.

“De Congolezen hebben ons laten weten dat zij inderdaad een partner willen zijn”, zei De Croo na afloop van een ontmoeting met de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Raymond Tshibanda. “De ontwikkelingssamenwerking waarvoor we ons engageren moet de bevolking ten goede komen: een inclusieve groei. De puzzelstukken liggen er nu om die inclusieve groei mogelijk te maken.” Ook Tshibanda kwam tijdens de persconferentie achteraf terug op die inclusieve groei.

Wederzijds engagement

Reynders had het over de “ontwikkelingssamenwerking van de nabijheid: België is op verschillende plaatsen en in verschillende domeinen actief – niet altijd even zichtbaar, maar wel nuttig. Kunnen we meer doen? Jazeker, en daarvoor is een wederzijds engagement nodig, ook met de partners in het middenveld.”

De inclusieve groei kan echter niet zonder een oplossing voor de twee hete hangijzers die de gesprekken over het land nu domineren: de verkiezingen en de veiligheid in het oosten van het land. Dat erkennen ook de Belgische ministers: “Die twee zaken gaan hand in hand”, aldus De Croo. “We hebben onze bezorgdheid overgemaakt aan minister Tshibanda. Voor ons zijn de politieke vrijheden en de vrijheid van meningsuiting belangrijk. Er is nu een, inderdaad ambitieuze, kieskalender bekendgemaakt, zoals we gevraagd hadden”, zei Reynders.

Strijd in het oosten van het land

In het oosten van het land speelt de strijd tegen de rebellen van FDLR. Zij moesten begin januari de wapens neerleggen, maar omdat de rebellen hun belofte niet inlosten, kondigde het Congolese regeringsleger een offensief aan zonder de steun van Monusco. Dat offensief is echter nog niet concreet geworden. Intussen heeft Monusco ook zijn steun opgezegd omdat twee van mensenrechtenschendingen verdachte generaals het bevel blijven voeren in het oosten.

‘Geen vrijblijvende vriendschap tussen België en Congo’

“De Congolees-Belgische vriendschap is geen vrijblijvende vriendschap.” Dat zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) zaterdagavond al tijdens een korte maar opmerkelijke toespraak in de Belgische residentie in Kinshasa, waarmee de Congo-missie van De Croo en zijn collega-vicepremier Didier Reynders (MR) afgetrapt werd.

“We moeten iets doen met die vriendschap, en dat moet de situatie van het Congolese volk ten goede komen. Nu is de tijd om de zaken te kunnen veranderen.”

‘Geen status quo aanvaarden’

De Croo hoedde zich echter voor al te veel Belgische inmenging. “De Congolezen moeten het zelf doen.” Reynders was niet aanwezig bij de toespraak, maar De Croo zei ook in zijn naam te spreken. “De situatie die we nu hebben, met arrestaties, willekeur van justitie, mobiel internet en sms-verkeer dat onderbroken wordt, is niet ok”, aldus De Croo.

“Het status quo kunnen we niet aanvaarden.” De Croo verwijst daarmee naar de recente, dodelijke protesten tegen de geplande hervorming van de kieswet. Die aanpassing was bedoeld om de presidentsverkiezingen, die zeker voor eind 2016 moesten plaatsvinden, op de lange baan te schuiven door de organisatie van verkiezingen te koppelen aan een volkstelling.

Door het massale straatprotest, maar ook door de tegenkanting van de katholieke kerk en protest in president Kabila’s eigen kamp, werd die aanpassing uiteindelijk afgevoerd. In de nasleep van de protesten lag het mobiel internet en sms-verkeer weken plat en werden verschillende critici van het regime in onduidelijke omstandigheden opgepakt.

Tegelijk zei De Croo een actievere relatie met het Centraal-Afrikaanse land te willen. “Er moet de mogelijkheid zijn om vrank en vrij te praten.” De Croo voegde eraan toe dat hij daarvoor zoekt naar een partner, en verwees daarbij uitdrukkelijk naar het middenveld. “De economische ontwikkeling zal komen, en de privésector zal daarin ook een rol opnemen”, zei een stellige De Croo nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content