De student, Mohamed Ouaamari (24), nam deel aan een evenement van een Antwerpse studentenvereniging in de ING-gebouwen en had via Twitter om netwerktips gevraagd: 'Luid "Allah u akbar" (God is de grootste, nvdr.) roepen is geen goede ijsbreker zeker?'. Op de vraag van iemand om het te proberen, reageerde hij: 'Morgen in het nieuws: 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING-gebouw. Een veiligheidsagent van ING las die laatste tweet en maakte blijkbaar de inschatting dat er een zekere dreiging van uitging.

'De veiligheidsagent belde daarom naar de 100-centrale en die oproep is dan bij ons binnengekomen', verduidelijkt Veerle De Vries van de Antwerpse politie. 'Gezien de aard van de melding, hebben we er meteen een snelleresponsteam op afgestuurd. Ter plaatse is dan beslist om voor alle zekerheid het gebouw toch maar te ontruimen.'

Ouamari werd opgepakt en in de loop van de nacht, na verhoor, weer vrijgelaten.

Onderzoek

Het Antwerpse parket zal het dossier nog verder onderzoeken en oordelen of de jongeman iets te verwijten valt. 'Maar dan zou moeten aangetoond worden dat hij echt de bedoeling had een dreiging te uiten en de eerste aanwijzingen lijken dat tegen te spreken', stelt parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo.

De politie blijft achter haar aanpak van, aldus nog De Vries. 'Better safe than sorry, zeg maar.' Ook de melder valt volgens het parket allicht niets te verwijten.

Excuses

Ouaamari doet intussen zijn verhaal op zijn blog 'Beards and Camels'. Zo schrijft hij:

'Ik kan nog steeds niet geloven hoe hard dit uit de hand is gelopen. Mijn tweets zijn onmogelijk te interpreteren als een aankondiging van een aanslag. Ik vind het jammer dat bekrompen en kortzichtige mensen de tweet niet in zijn context hebben geplaatst alvorens de hulpdiensten te verwittigen. Ik hoop het genoegen te hebben dat de personen die me in deze situatie hebben geplaatst iets laten weten. Met een minimum aan excuses.'

Op Twitter was er even ophef over een tweet verstuurd door de officiële account van N-VA, waarin stond dat Ouaamari dreigde met een aanslag. De partij verontschuldigde zich later voor de 'foute lezing' van het artikel. (KVDA)

De student, Mohamed Ouaamari (24), nam deel aan een evenement van een Antwerpse studentenvereniging in de ING-gebouwen en had via Twitter om netwerktips gevraagd: 'Luid "Allah u akbar" (God is de grootste, nvdr.) roepen is geen goede ijsbreker zeker?'. Op de vraag van iemand om het te proberen, reageerde hij: 'Morgen in het nieuws: 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING-gebouw. Een veiligheidsagent van ING las die laatste tweet en maakte blijkbaar de inschatting dat er een zekere dreiging van uitging.'De veiligheidsagent belde daarom naar de 100-centrale en die oproep is dan bij ons binnengekomen', verduidelijkt Veerle De Vries van de Antwerpse politie. 'Gezien de aard van de melding, hebben we er meteen een snelleresponsteam op afgestuurd. Ter plaatse is dan beslist om voor alle zekerheid het gebouw toch maar te ontruimen.' Ouamari werd opgepakt en in de loop van de nacht, na verhoor, weer vrijgelaten.Het Antwerpse parket zal het dossier nog verder onderzoeken en oordelen of de jongeman iets te verwijten valt. 'Maar dan zou moeten aangetoond worden dat hij echt de bedoeling had een dreiging te uiten en de eerste aanwijzingen lijken dat tegen te spreken', stelt parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo.De politie blijft achter haar aanpak van, aldus nog De Vries. 'Better safe than sorry, zeg maar.' Ook de melder valt volgens het parket allicht niets te verwijten.ExcusesOuaamari doet intussen zijn verhaal op zijn blog 'Beards and Camels'. Zo schrijft hij:'Ik kan nog steeds niet geloven hoe hard dit uit de hand is gelopen. Mijn tweets zijn onmogelijk te interpreteren als een aankondiging van een aanslag. Ik vind het jammer dat bekrompen en kortzichtige mensen de tweet niet in zijn context hebben geplaatst alvorens de hulpdiensten te verwittigen. Ik hoop het genoegen te hebben dat de personen die me in deze situatie hebben geplaatst iets laten weten. Met een minimum aan excuses.'Op Twitter was er even ophef over een tweet verstuurd door de officiële account van N-VA, waarin stond dat Ouaamari dreigde met een aanslag. De partij verontschuldigde zich later voor de 'foute lezing' van het artikel. (KVDA)