Dat hebben beide partijen besloten na de evaluatie van de nationale betoging.

Verwijten

Burgemeester Mayeur kwam terug op de beschuldigingen die hij de laatste dagen naar het hoofd kreeg geslingerd. Hij benadrukte dat 'geen enkele burgemeester op het terrein komt om de politie te coördineren', want dat zou volgens de burgemeester 'niet wenselijk zijn vanuit democratisch oogpunt'.

Mayeur weerlegde eveneens het verwijt dat de politie veel te laat in actie kwam.

Preventief oppakken

Met het oog op de betogingen en acties die nog gaan komen, vragen de burgemeester en commissaris Guido Van Wymersch dat Binnenlandse Zaken en de bevoegde administratieve diensten de reeds geïdentificeerde amokmakers preventief oppakt om wantoestanden zoals afgelopen donderdag te voorkomen.

Daarnaast beloofden ze ook om de uitrusting van de agenten die de orde moesten handhaven te onderzoeken. Als hieruit blijkt dat er wel degelijk gebreken zijn in de uitrusting van de politie, dan zal dit meteen worden aangepakt.

Bedankingsbrief

Tot slot werden de rellen in de marge van de nationale betoging veroordeeld en betuigden de burgemeester en de commissaris hun diepste respect voor de 112 agenten die toen gewond raakten. Zij zullen een brief krijgen waarin ze uitdrukkelijk worden bedankt.

Intussen werd een juridische cel opgericht die zich bezighoudt met het verzamelen van informatie over de amokmakers om zo snel mogelijk het gerechtelijk dossier op te starten. Volgende week ontmoet de burgemeester de politievakbonden. (Belga/KVDA)

Dat hebben beide partijen besloten na de evaluatie van de nationale betoging. Burgemeester Mayeur kwam terug op de beschuldigingen die hij de laatste dagen naar het hoofd kreeg geslingerd. Hij benadrukte dat 'geen enkele burgemeester op het terrein komt om de politie te coördineren', want dat zou volgens de burgemeester 'niet wenselijk zijn vanuit democratisch oogpunt'. Mayeur weerlegde eveneens het verwijt dat de politie veel te laat in actie kwam. Met het oog op de betogingen en acties die nog gaan komen, vragen de burgemeester en commissaris Guido Van Wymersch dat Binnenlandse Zaken en de bevoegde administratieve diensten de reeds geïdentificeerde amokmakers preventief oppakt om wantoestanden zoals afgelopen donderdag te voorkomen. Daarnaast beloofden ze ook om de uitrusting van de agenten die de orde moesten handhaven te onderzoeken. Als hieruit blijkt dat er wel degelijk gebreken zijn in de uitrusting van de politie, dan zal dit meteen worden aangepakt. Tot slot werden de rellen in de marge van de nationale betoging veroordeeld en betuigden de burgemeester en de commissaris hun diepste respect voor de 112 agenten die toen gewond raakten. Zij zullen een brief krijgen waarin ze uitdrukkelijk worden bedankt. Intussen werd een juridische cel opgericht die zich bezighoudt met het verzamelen van informatie over de amokmakers om zo snel mogelijk het gerechtelijk dossier op te starten. Volgende week ontmoet de burgemeester de politievakbonden. (Belga/KVDA)