Rond 11 uur trok de groep zich op gang vanaf het Koningsplein in de richting van het standbeeld van Leopold II op het Troonplein. Onderweg werden borden met opschriften als "Musulmans modérés bienvenues - Musulmans intégristes dehors" getoond. De voorzitter van de Parti Populaire, Mischaël Modrikamen, is ontgoocheld dat er geen moslims hebben meegestapt om het moslimfundamentalisme in het openbaar te veroordelen. Hij veronderstelt dat ongeveer een derde van alle moslims in België gevoelig is aan deze fundamentalistische theorieën.

Op het Troonplein stelden de betogers zich in twee verschillende groepen op. Enerzijds waren er de sympathisanten en leden van de PP en anderzijds een 40-tal aanhangers van de extremistische beweging Nation. Onder meer Philippe Chansay-Wilmotte, ondervoorzitter van de PP, is niet opgezet met de aanwezigheid van Nation-leden.

Tegenbetogers opgepakt
De tegenbetogers verzamelden rond 11 uur op het Poelaertplein. Eenmaal ze de mediaploegen in de gaten kregen, probeerden ze via de Kleine Ring naar het Troonplein te trekken. Onderweg scandeerden ze slogans als "Pas des fascistes dans nos quartiers".

De politie trok op de Waterloolaan een cordon op ter hoogte van The Hotel, waarop de tegenbetogers rechtsomkeer maakten. Daarna nam een 30-tal tegenbetogers de metro naar halte Troon. Daar kwam het tot vechtpartijen en pakte de politie verschillende tegenbetogers op in het metrostation. Ze wilden een confrontatie aangaan met de militanten van het extreemrechtse Nation. Volgens de organisatoren van de tegenbetoging gebruikte de politie tijdens het optreden geweld en raakten drie van hen gewond. De politie bevestigt dat een manifestant een hoofdwonde opliep.

Na 13 uur keerde de rust terug in en rond het Brusselse metrostation, zegt Christian De Coninck, woordvoerder van de lokale politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Ondertussen zijn de 30 tegenbetogers die administratief werden aangehouden opnieuw op vrije voeten. Rond 15 uur werden ze vrijgelaten uit de kazerne van Etterbeek. Er worden wel pv's opgesteld voor weerspannigheid. De tegenbetogers, vooral socialistische en christendemocratische jongeren, werden opgepakt in metrostation Troon toen ze de manifestanten van de Parti Populaire wilden opzoeken. (Belga/RDM)

Rond 11 uur trok de groep zich op gang vanaf het Koningsplein in de richting van het standbeeld van Leopold II op het Troonplein. Onderweg werden borden met opschriften als "Musulmans modérés bienvenues - Musulmans intégristes dehors" getoond. De voorzitter van de Parti Populaire, Mischaël Modrikamen, is ontgoocheld dat er geen moslims hebben meegestapt om het moslimfundamentalisme in het openbaar te veroordelen. Hij veronderstelt dat ongeveer een derde van alle moslims in België gevoelig is aan deze fundamentalistische theorieën. Op het Troonplein stelden de betogers zich in twee verschillende groepen op. Enerzijds waren er de sympathisanten en leden van de PP en anderzijds een 40-tal aanhangers van de extremistische beweging Nation. Onder meer Philippe Chansay-Wilmotte, ondervoorzitter van de PP, is niet opgezet met de aanwezigheid van Nation-leden. Tegenbetogers opgepakt De tegenbetogers verzamelden rond 11 uur op het Poelaertplein. Eenmaal ze de mediaploegen in de gaten kregen, probeerden ze via de Kleine Ring naar het Troonplein te trekken. Onderweg scandeerden ze slogans als "Pas des fascistes dans nos quartiers". De politie trok op de Waterloolaan een cordon op ter hoogte van The Hotel, waarop de tegenbetogers rechtsomkeer maakten. Daarna nam een 30-tal tegenbetogers de metro naar halte Troon. Daar kwam het tot vechtpartijen en pakte de politie verschillende tegenbetogers op in het metrostation. Ze wilden een confrontatie aangaan met de militanten van het extreemrechtse Nation. Volgens de organisatoren van de tegenbetoging gebruikte de politie tijdens het optreden geweld en raakten drie van hen gewond. De politie bevestigt dat een manifestant een hoofdwonde opliep. Na 13 uur keerde de rust terug in en rond het Brusselse metrostation, zegt Christian De Coninck, woordvoerder van de lokale politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Ondertussen zijn de 30 tegenbetogers die administratief werden aangehouden opnieuw op vrije voeten. Rond 15 uur werden ze vrijgelaten uit de kazerne van Etterbeek. Er worden wel pv's opgesteld voor weerspannigheid. De tegenbetogers, vooral socialistische en christendemocratische jongeren, werden opgepakt in metrostation Troon toen ze de manifestanten van de Parti Populaire wilden opzoeken. (Belga/RDM)