De Brusselse politie schatte het aantal aanwezigen op het Luxemburgplein, waar de betoging om 11 uur vertrok, op een paar duizend. Met de betoging willen de drie vakbonden protesteren tegen het "asociaal beleid" van de regering-Michel.

"Zo lang dat beleid blijft duren, zal er sociaal verzet zijn", zei Steven Marchand, ABVV-secretaris in Vlaams-Brabant, voor de start. "Het is niet de eerste keer dat we op straat komen", zegt Chris Van Mol, ACV-secretaris voor Brussel-Halle-Vilvoorde. "Dat doen we nu opnieuw omdat de regering potdoof is voor de rechtvaardige eisen van de werknemers." Het gaat de vakbonden om de indexsprong, die ze afgeschaft willen zien, de eindeloopbaanproblematiek en een rechtvaardiger fiscaliteit.

Mensen zijn bijzonder ongerust

In de optocht zijn vlaggen te zien van Delhaize, Audi en Spie. "In de betoging lopen veel mensen bij van bedrijven waar onlangs herstructureringen bekend gemaakt zijn", zegt Marchand. "Logisch, want die mensen zijn bijzonder ongerust."

Iets na 11.30 uur is de betoging aangekomen op het kruispunt van de Wetstraat en de kleine ring voor een eerste tussenstop. Daar, vlak bij het kabinet van premier Michel, sprak de vakbondstop de menigte een eerste keer toe. Daarna trekt de optocht naar het Vrijheidsplein, waar rond 13.30 uur de slottoespraken gehouden zullen worden. De hele week nog volgen er betogingen in het hele land. (Belga/TE)

De Brusselse politie schatte het aantal aanwezigen op het Luxemburgplein, waar de betoging om 11 uur vertrok, op een paar duizend. Met de betoging willen de drie vakbonden protesteren tegen het "asociaal beleid" van de regering-Michel. "Zo lang dat beleid blijft duren, zal er sociaal verzet zijn", zei Steven Marchand, ABVV-secretaris in Vlaams-Brabant, voor de start. "Het is niet de eerste keer dat we op straat komen", zegt Chris Van Mol, ACV-secretaris voor Brussel-Halle-Vilvoorde. "Dat doen we nu opnieuw omdat de regering potdoof is voor de rechtvaardige eisen van de werknemers." Het gaat de vakbonden om de indexsprong, die ze afgeschaft willen zien, de eindeloopbaanproblematiek en een rechtvaardiger fiscaliteit. In de optocht zijn vlaggen te zien van Delhaize, Audi en Spie. "In de betoging lopen veel mensen bij van bedrijven waar onlangs herstructureringen bekend gemaakt zijn", zegt Marchand. "Logisch, want die mensen zijn bijzonder ongerust." Iets na 11.30 uur is de betoging aangekomen op het kruispunt van de Wetstraat en de kleine ring voor een eerste tussenstop. Daar, vlak bij het kabinet van premier Michel, sprak de vakbondstop de menigte een eerste keer toe. Daarna trekt de optocht naar het Vrijheidsplein, waar rond 13.30 uur de slottoespraken gehouden zullen worden. De hele week nog volgen er betogingen in het hele land. (Belga/TE)