Vlaanderen mag niet extra besparen want dat is in strijd met het Vlaamse regeerakkoord. Dat herhaalt Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) woensdag in De Standaard.

Enkel wanneer er na een communautaire ronde nieuwe bevoegdheden komen, zal Vlaanderen financiële verantwoordelijkheid opnemen. Maar dan moeten wel "volledige bevoegdheden" overgedragen worden.

Bourgeois: 'Extra besparing is contraproductief'

N-VA zal niet toestaan dat Vlaanderen extra moet besparen om de Belgische financiën op orde te krijgen, zei De Wever maandagavond in de televisiestudio. Dat zou strijdig zijn met het Vlaams regeerakkoord, luidde het. Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois deelt de mening van zijn partijvoorzitter. De Vlaamse regering heeft de voorbije twee jaar 2 miljard euro bespaard. Daar een besparing bovenop, is "contraproductief", vindt hij.

Bourgeois: 'Wij doen al meer dan onze plicht'

Gevraagd of het federale niveau van de Vlaamse regering nog een cent kan verwachten, is het antwoord duidelijk. "Neen, dat staat zo in het Vlaamse regeerakkoord. Wij doen al meer dan onze plicht. Iets anders is de situatie na een staatshervorming. Als er na een communautaire ronde nieuwe bevoegdheden bijkomen, zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen."

De voorwaarde daarvoor is dat Vlaanderen "volledige bevoegdheden" krijgt, bijvoorbeeld over de kinderbijslag en de pensioenen van de Vlaamse ambtenaren. "Ik wil wel meebetalen, maar dan moet ik ook kunnen bepalen."

Een tweede voorwaarde is fiscale autonomie, aldus Bourgeois.

Bourgeois: 'Onderhandelingen zullen mislukken'

Maar de federale regeringsonderhandelingen zullen evenwel mislukken, zegt Bourgeois. Geen akkoord of slechte hervormingen zullen het resultaat zijn, luidt het.

De viceminister-president geeft nog mee er "vertrouwen" in te hebben dat de coalitiepartners (CD&V en SP.A) niet zullen afwijken van het Vlaamse regeerakkoord. (Belga/SD)

Vlaanderen mag niet extra besparen want dat is in strijd met het Vlaamse regeerakkoord. Dat herhaalt Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) woensdag in De Standaard. Enkel wanneer er na een communautaire ronde nieuwe bevoegdheden komen, zal Vlaanderen financiële verantwoordelijkheid opnemen. Maar dan moeten wel "volledige bevoegdheden" overgedragen worden.Bourgeois: 'Extra besparing is contraproductief'N-VA zal niet toestaan dat Vlaanderen extra moet besparen om de Belgische financiën op orde te krijgen, zei De Wever maandagavond in de televisiestudio. Dat zou strijdig zijn met het Vlaams regeerakkoord, luidde het. Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois deelt de mening van zijn partijvoorzitter. De Vlaamse regering heeft de voorbije twee jaar 2 miljard euro bespaard. Daar een besparing bovenop, is "contraproductief", vindt hij. Bourgeois: 'Wij doen al meer dan onze plicht'Gevraagd of het federale niveau van de Vlaamse regering nog een cent kan verwachten, is het antwoord duidelijk. "Neen, dat staat zo in het Vlaamse regeerakkoord. Wij doen al meer dan onze plicht. Iets anders is de situatie na een staatshervorming. Als er na een communautaire ronde nieuwe bevoegdheden bijkomen, zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen."De voorwaarde daarvoor is dat Vlaanderen "volledige bevoegdheden" krijgt, bijvoorbeeld over de kinderbijslag en de pensioenen van de Vlaamse ambtenaren. "Ik wil wel meebetalen, maar dan moet ik ook kunnen bepalen." Een tweede voorwaarde is fiscale autonomie, aldus Bourgeois.Bourgeois: 'Onderhandelingen zullen mislukken'Maar de federale regeringsonderhandelingen zullen evenwel mislukken, zegt Bourgeois. Geen akkoord of slechte hervormingen zullen het resultaat zijn, luidt het. De viceminister-president geeft nog mee er "vertrouwen" in te hebben dat de coalitiepartners (CD&V en SP.A) niet zullen afwijken van het Vlaamse regeerakkoord. (Belga/SD)