Vrije Tribune

‘Beste minister van Justitie Koen Geens, u bent formidabel’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

‘Minister Geens, de strategie die u momenteel aan de dag legt, is opzienbarend efficiënt’, schrijft Jean-Marie Dermagne van de Liga voor Mensenrechten. ‘Onder het mom van moderniteit maakt u de toegang tot justitie moeilijker en duurder.’

Mijnheer de minister,

Luister alstublieft niet naar het geklaag van het personeel van de rechtbanken, noch naar het gejammer van de gevangenisdirecteurs en de ergernissen van de advocaten, en nog minder naar de woede van de gevangenisstakers of de wanhoopschreeuwen van de gevangenen en hun naasten: al die mensen die tegen uw drastisch besparingsbeleid te keer gaan, van de hoogste magistraten tot de fietsendief in zijn cel, hebben simpelweg uw grootse plannen niet begrepen.

En u mag zoveel uitleg geven als u wilt, met uw aangeboren zin voor dialoog en uw legendarische hoffelijkheid, ze zullen er nooit iets van begrijpen, want ze zijn eenvoudigweg niet in staat uw scherpe zin voor moderniteit te vatten.

‘Beste minister van Justitie Koen Geens, u bent formidabel’

Uw doel is nochtans duidelijk: moderniseren is in uw ogen de structuren uit elkaar halen die de ontwikkeling van het kapitalisme remmen. Vanuit dat oogpunt zijn alle belastingen die op winst geheven worden voor de noden van de gemeenschap uiteraard verspilling. Daardoor is de sanering die u aan justitie oplegt heilzaam.

En wat kunt u beter doen dan de rechters een slecht zelfbeeld aan te meten en de advocaten de mond te snoeren wanneer u de dure en voor iedereen toegankelijke justitie wil beteugelen? Door alle spelers van de rechterlijke instelling te proletariseren maakt u een einde aan een machtsevenwicht dat in een moderne maatschappij geen zin heeft! Zo leert u aan de kleine man dat die beter zijn wonden likt in plaats van de rechtbanken te overstelpen met werk.

Afschrikeffecten

Uw strategie is opzienbarend efficiënt. En op het gebied van tactiek kunt u al pochen met een aantal mooie pluimen op uw hoed! U bent erin geslaagd om op brutale wijze een reeks wetten op te leggen die de mensen moeten afschrikken een beroep te doen op de rechtbanken. Dat zal de werklast van de magistraten verlichten en het is niet erg als dat ook het belang van dat werk vermindert.

Dankzij uw wetten gestemd onder het embleem van de moderniteit, maakt u de toegang tot Justitie duurder en moeilijker, met enkele slim bedachte valstrikken en een parcours vol hinderlagen. Zo zal bijvoorbeeld iemand die de datum van een strafrechtelijke zitting vergeet zich niet meer kunnen verzetten, en wie naar Cassatie wil, zal zich zo erg moeten wringen dat hij twee kansen op drie heeft om te falen.

Likkebaardende kiezers

En het Assisenhof hebt u zeer snel naar de vergeetput gestuurd. Justitie is zwaarlijvig en moet op dieet: proficiat! Maar uw kunstwerk zijn de gevangenissen. Ook al bent u vriendelijker en innemender dan Margaret Thatcher, uw hardvochtigheid en onbuigzaamheid volgen haar voorbeeld en net als haar hebt u begrepen dat hoe harder u bent met de boefjes die u in de gevangenis kreeg, hoe meer uw kiezers likkebaarden, ondanks een laks bevonden justitie. Wat de bewakers betreft, een soort van hedendaagse mijnwerkers, u weet dat hun lot niemand iets kan schelen. En, kers op de taart, u bewijst dat uw politiek de goede is aangezien de stakers geen Vlamingen zijn.

Slachtoffers onder het puin van justitie

Ook al wint u op alle vlakken, ook al krijgt u iedereen met de staart tussen de benen respectievelijk terug in de gevangenissen, de justitiepaleizen en de administratiekantoren, toch vrees ik voor u: denkt u dat – wanneer we onder het puin van de sociale democratie en zelfs van de democratie tout court, de slachtoffers van de vernietiging van Justitie zullen tellen – u elk schuldgevoel kunt wegvegen en al hun offers kunt opofferen op het altaar van het economisch succes (wat in de zakenwereld waaruit u komt betekent de rijken nog rijker maken) en zonder een spier te vertrekken aanvaarden dat u meewerkt aan een schurkenstaat?

Jean-Marie Dermagne is voormalig stafhouder, advocaat van de Liga voor Mensenrechten en woordvoerder van het SAD (Syndicat des Avocats pour la Démocratie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content