‘Beste Liesbeth Homans, de OCMW’s zouden bondgenoten moeten zijn, u beschouwt ze als ballast’

‘Vandaag is het Werelddag Verzet tegen Armoede. Een echte minister van Armoedebestrijding zou haar bondgenoten uitnodigen’, schrijft Kurt De Loor (SP.A). ‘Vandaag beschouwt u hen als hinderlijke ballast.’

Beste minister Homans,

Beste Liesbeth,

Ik begrijp u en uw collega’s niet. Dat is op zich natuurlijk geen nieuws, maar ik vrees dat u de bal vandaag zodanig mis slaat dat er morgen geen bal meer overblijft. Mag ik u een geheim vertellen? Het OCMW van Zottegem werkt. U hoort dat natuurlijk niet graag en misschien gelooft u het ook niet meteen, maar ons OCMW -en met ons nog vele andere- werkt.

Voor het eerst in jaren zijn we erin geslaagd de kinderarmoede in Zottegem te doen dalen. In Zottegem groeide in 2013 5,9% van de kinderen op in kansarmoede, in 2014 was dat 5,8% Een kleine daling dus, maar toch. Een negatieve knik waar Vlaanderen (stijging van 0,2% in dezelfde periode) en vele steden en gemeenten alleen van kunnen dromen. Tegen alle wiskundige wetmatigheden in hebben we in Zottegem het tij kunnen keren. Niet alleen in cijfers, maar ook in mensen. Vandaag moeten er in Zottegem minder kinderen in armoede opgroeien dan een jaar terug. Ons lokaal kinderrechtenplan en ons Huis van het Kind, hebben hun vruchten afgeworpen. Met gerichte initiatieven hebben we het verschil gemaakt. Wat hou ik van mijn job als OCMW-voorzitter op dagen als deze.

‘Beste Liesbeth Homans, de OCMW’s zouden bondgenoten moeten zijn, u beschouwt ze als ballast’

Beste minister, OCMW’s maken het verschil voor mensen in armoede. OCMW’s kunnen mensen vleugels geven, als je erin investeert. Als je ze voldoende mensen en middelen geeft en vooral als je ze vertrouwen geeft. U doet het tegenovergestelde. Het was een paar maanden windstil rond uw plannen om de OCMW’s in 2019 af te schaffen, pardon, in te kantelen in de gemeenten. Maar donderdag maakte VVSG bekend dat er honderden federale wetten moeten aangepast worden vooraleer u het project ‘afbraakwerken OCMW’s’ in Vlaanderen kan starten. Heeft u dat niveau waarschijnlijk al binnenmonds vervloekt in dit dossier. Al mag dat binnen uw partij vast ook luidop.

Wollig vertelsel

Met een korte zin in het Vlaams regeerakkoord stortte u de OCMW’s en al hun personeelsleden voor enkele jaren in het ongewisse. Daarna kwam u ook met een conceptnota op de proppen. 19 pagina’s vol holle woorden over structuren en bestuurlijke constructies. Terwijl iedereen met kennis op het terrein weet dat het over fundamentele inhoudelijke keuzes moet gaan. U evalueerde zelfs niet eens de huidige werking van de OCMW’s (en ja, verrassing, ze werken dus!) te evalueren voor u ze eigenhandig met één pennentrek van tafel veegde.

Heel eerlijk: volgens mij weet u het zelf niet meer. Inhoudelijk gaat u elke discussie uit de weg en u beperkt gemakshalve het verhaal tot een wollig vertelsel over structuren. Maar daar ligt niemand wakker van. Al zeker de gezinnen in armoede niet die vandaag een luisterend oor en oplossingen vinden bij hun OCMW. Of de gezinnen die vandaag beroep doen op ons Huis van het Kind. Op wie kunnen zij rekenen na 2019? Of de vluchtelingen? Want ook in dat verhaal wordt door uw Vlaamse en federale collega’s richting OCMW’s gekeken voor oplossingen. In 2015 telt België meer dan 10% leefloners meer dan een jaar eerder. Veelal mensen die voor het eerst een voet in een OCMW zetten. En de OCMW’s? Zij pompten verder.

OCMW’s zouden uw bondgenoten moeten zijn in de strijd tegen armoede, maar u beschouwt ze als bestuurlijke ballast. Als een Vlaams koterijtje dat u zo snel mogelijk met de grond gelijk wil maken. Vandaag is het Werelddag Verzet tegen Armoede. Een echte minister van Armoedebestrijding zou haar bondgenoten uitnodigen. Ze zou ermee rond tafel gaan zitten en ze een koffie voorschotelen. Ze zou ze een welgemeend schouderklopje geven en oprecht vragen hoe het gaat. Hoe zij de toekomst zien. Ze zou vragen hoe ze samen een verschil kunnen maken voor mensen in armoede, op het terrein. Hoe ze samen het tij kunnen keren en de armoede doen dalen.

Beste minister Homans, de OCMW’s willen uw partner zijn. Ze willen samen met u mee de kop trekken als het gaat om armoedebestrijding. Ze kunnen en willen lokaal het verschil maken. Wil u echt een sterker lokaal sociaal beleid? Investeer dan in middelen en mensen. Of de kat nu wit of zwart is, als ze maar muizen vangt.

Met vriendelijke groeten,

Kurt De Loor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content