De medewerkers van de openbare omroep vinden dat in de discussie over de besparingen ook de stem van de mensen op de werkvloer gehoord moet worden en hebben zich daarom verzameld. Ze begrijpen dat er bespaard moet worden, maar die grens om kwaliteitsvolle radio, tv en onlinecontent te kunnen maken, is intussen bereikt.

Met 375 zijn ze momenteel en hun aantal groeit nog dagelijks aan. Het zijn personeelsleden van de VRT, gaande van cameralui, bedienden, technici, mensen van ondersteunende diensten, medewerkers van radio, tv en internet. Ze hebben zich de voorbije weken verzameld onder de hashtag #iedereenVRT. "We zijn allemaal mensen van de werkvloer, los van bestaande organisaties", zegt Clem Robyns. "Er wordt voortdurend over ons en ons bedrijf gepraat, door andere media, politici, de vakbonden en onze directie. Het is tijd dat ook wij onze stem laten horen."

Gemeenschappelijke eisenbundel

De VRT-medewerkers hebben de afgelopen dagen hun naam gezet onder een gemeenschappelijke eisenbundel. "Daarin stellen we dat we de noodzaak van besparen begrijpen, maar dat er een grens is waaronder kwaliteitsvolle radio, televisie en onlinecontent niet meer mogelijk zijn. Die grens is volgens ons bereikt", legt Robyns uit. De openbare omroep heeft de voorbije jaren al 15 procent van zijn dotatie moeten inleveren. Intussen heeft de Vlaamse regering een extra besparing opgelegd. "We begrijpen dat dit noodzakelijk is en zijn bereid om mee te denken over een nog grotere efficiëntie. Maar we zijn niet akkoord dat de kwaliteit en de knowhow die aanwezig zijn bij de VRT worden afgebouwd. Volgens ons dreigen de recentste herstructureringen dat wel degelijk te doen. Onder meer de intern geproduceerde fictie en entertainment worden tot een minimum herleid, cultuur op Radio 1 en Klara komt in gevaar en sportcompetities dreigen achter betaalmuren te verdwijnen", aldus Robyns.

De eisenbundel gaat vergezeld van een filmpje, een zogenaamde "besparingsversie" van de Eén-soap "Thuis". Enkele acteurs van de populaire soap tonen hoe een scène er zou uitzien eenmaal decor en opnameploeg "wegbespaard" zijn. De ondertekenaars vragen garanties van de Vlaamse regering dat de openbare omroep, intern en in samenwerking met de Vlaamse productiehuizen, een volwaardig aanbod kan blijven bieden van hoog niveau, en dat de regering daar ook de nodige centen voor voorziet. "We vragen ook uitdrukkelijk om betrokken te worden bij de discussies over de toekomst van onze omroep", benadrukt Robyns. (Belga/MVM)

De medewerkers van de openbare omroep vinden dat in de discussie over de besparingen ook de stem van de mensen op de werkvloer gehoord moet worden en hebben zich daarom verzameld. Ze begrijpen dat er bespaard moet worden, maar die grens om kwaliteitsvolle radio, tv en onlinecontent te kunnen maken, is intussen bereikt.Met 375 zijn ze momenteel en hun aantal groeit nog dagelijks aan. Het zijn personeelsleden van de VRT, gaande van cameralui, bedienden, technici, mensen van ondersteunende diensten, medewerkers van radio, tv en internet. Ze hebben zich de voorbije weken verzameld onder de hashtag #iedereenVRT. "We zijn allemaal mensen van de werkvloer, los van bestaande organisaties", zegt Clem Robyns. "Er wordt voortdurend over ons en ons bedrijf gepraat, door andere media, politici, de vakbonden en onze directie. Het is tijd dat ook wij onze stem laten horen."De VRT-medewerkers hebben de afgelopen dagen hun naam gezet onder een gemeenschappelijke eisenbundel. "Daarin stellen we dat we de noodzaak van besparen begrijpen, maar dat er een grens is waaronder kwaliteitsvolle radio, televisie en onlinecontent niet meer mogelijk zijn. Die grens is volgens ons bereikt", legt Robyns uit. De openbare omroep heeft de voorbije jaren al 15 procent van zijn dotatie moeten inleveren. Intussen heeft de Vlaamse regering een extra besparing opgelegd. "We begrijpen dat dit noodzakelijk is en zijn bereid om mee te denken over een nog grotere efficiëntie. Maar we zijn niet akkoord dat de kwaliteit en de knowhow die aanwezig zijn bij de VRT worden afgebouwd. Volgens ons dreigen de recentste herstructureringen dat wel degelijk te doen. Onder meer de intern geproduceerde fictie en entertainment worden tot een minimum herleid, cultuur op Radio 1 en Klara komt in gevaar en sportcompetities dreigen achter betaalmuren te verdwijnen", aldus Robyns. De eisenbundel gaat vergezeld van een filmpje, een zogenaamde "besparingsversie" van de Eén-soap "Thuis". Enkele acteurs van de populaire soap tonen hoe een scène er zou uitzien eenmaal decor en opnameploeg "wegbespaard" zijn. De ondertekenaars vragen garanties van de Vlaamse regering dat de openbare omroep, intern en in samenwerking met de Vlaamse productiehuizen, een volwaardig aanbod kan blijven bieden van hoog niveau, en dat de regering daar ook de nodige centen voor voorziet. "We vragen ook uitdrukkelijk om betrokken te worden bij de discussies over de toekomst van onze omroep", benadrukt Robyns. (Belga/MVM)