De Vlaamse regering mag dan wel van plan zijn om volgend jaar 65 miljoen euro te investeren in Welzijn, tegelijk zal er 247 miljoen euro bespaard worden. "Dat verschil is opvallend en is onderbelicht gebleven", zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt op basis van cijfers die zijn voorgesteld in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse regering kondigde bij de Septemberverklaring aan dat er volgend jaar na een hele reeks besparingen ook 98 miljoen euro zou uitgetrokken worden voor nieuw beleid. Een belangrijk deel daarvan - 65 miljoen - gaat naar Welzijn, waarvoor de komende jaren ook een groeipad tot 500 miljoen euro is voorzien. Van de 65 miljoen euro voor welzijn gaat er onder meer 40 miljoen euro naar de ondersteuning van personen met een handicap en 20 miljoen euro naar de kinderopvang.

Maar tegenover die investeringen staat ook een reeks besparingen op Welzijn. In totaal gaat het om 247 miljoen euro. "Het bedrag aan besparingen is dus bijna vier keer zo groot als de geplande investeringen", merkt Groen-politica Elke Van den Brandt op. Het bedrag van 247 miljoen euro bestaat vooral uit de verhoogde bijdrage voor de zorgverzekering (104 miljoen euro), de niet-indexering van de kinderbijslag (63 miljoen euro) en de hogere ouderbijdragen in de kinderopvang (5,5 miljoen euro). (Belga/WB)

De Vlaamse regering mag dan wel van plan zijn om volgend jaar 65 miljoen euro te investeren in Welzijn, tegelijk zal er 247 miljoen euro bespaard worden. "Dat verschil is opvallend en is onderbelicht gebleven", zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt op basis van cijfers die zijn voorgesteld in het Vlaams Parlement. De Vlaamse regering kondigde bij de Septemberverklaring aan dat er volgend jaar na een hele reeks besparingen ook 98 miljoen euro zou uitgetrokken worden voor nieuw beleid. Een belangrijk deel daarvan - 65 miljoen - gaat naar Welzijn, waarvoor de komende jaren ook een groeipad tot 500 miljoen euro is voorzien. Van de 65 miljoen euro voor welzijn gaat er onder meer 40 miljoen euro naar de ondersteuning van personen met een handicap en 20 miljoen euro naar de kinderopvang. Maar tegenover die investeringen staat ook een reeks besparingen op Welzijn. In totaal gaat het om 247 miljoen euro. "Het bedrag aan besparingen is dus bijna vier keer zo groot als de geplande investeringen", merkt Groen-politica Elke Van den Brandt op. Het bedrag van 247 miljoen euro bestaat vooral uit de verhoogde bijdrage voor de zorgverzekering (104 miljoen euro), de niet-indexering van de kinderbijslag (63 miljoen euro) en de hogere ouderbijdragen in de kinderopvang (5,5 miljoen euro). (Belga/WB)