Bert De Graeve: “Vertrek Bekaert uit België niet uit te sluiten”

© Franky Verdickt

In een interview met Knack sluit topman Bert De Graeve van staaldraadfabrikant Bekaert niet uit dat het bedrijf ooit helemaal uit België vertrekt.

In het interview met Knack spreekt Bert De Graeve, ex-topman van de VRT, zich ook uit over de verkoop van VT4 en Vijf TV aan Woestijnvis: ‘De feitelijke monopoliepositie die VMMa met VTM en 2Be innam, was niet gezond.’

Bekaert zit al sinds 1993 in China. Hoe belangrijk is dat land voor Bekaert?
DE GRAEVE: China is uiterst belangrijk voor de groei, winstgevendheid en toekomst van Bekaert. Waarom? Omdat China de grootste markt en belangrijkste industriële speler ter wereld is en omdat Bekaert een vooraanstaande rol wil spelen in zijn sector. India bijvoorbeeld is ook groot, maar de industriële component van de economische groei daar is kleiner dan in China. Bekaert heeft al snel en voor mijn komst beslist om naar China te gaan om vanaf het begin en maximaal te kunnen profiteren van de Chinese groei. En we zijn niet zoals Japanners, die ergens een fabriek neerplanten en die dan vol Japanners stoppen. Wij werken in China met zo veel mogelijk Chinezen, ook in het management. We tellen er nu 11.000 van de in totaal 28.000 werknemers en dat zal op korte termijn groeien tot 15.000. Bekaert is dus voor een deel een Chinees bedrijf.

In hoeverre is het nog een Belgische onderneming?
DE GRAEVE: Industriële productie op grote schaal is in België in elk geval niet meer leefbaar. Niemand wil hier blijkbaar nog industrie, er is altijd iets mee mis. Maken we niet te veel lawaai, dan zorgen we wel voor te veel vrachtverkeer. Bovendien heerst hier een schaarste aan goede arbeidskrachten en kampen we met hoge energieprijzen. We hebben enkele jaren geleden onze industriële vestigingen in Lanklaar en Hemiksem moeten sluiten. Het kon niet anders. Wat doen we hier nog wel? We investeren hier nog altijd in onderzoek en ontwikkeling, ook al gebeurt er op dit vlak ook al veel in China. En omdat we hier aan research doen, hebben we nog fabrieken in Aalter en Zwevegem, waar we nieuwe producten vervolmaken en op industriële schaal brengen. Als die fabrieken niet meer leefbaar zouden zijn, dan wordt het ook twijfelachtig of we in België nog aan onderzoek en ontwikkeling moeten doen. En als we hier geen research meer kunnen doen, bijvoorbeeld door een gebrek aan goede ingenieurs, komen die twee fabrieken op hun beurt in gevaar. En dan staat in Kortrijk nog ons hoofdkantoor, maar dat kun je uiteindelijk ook snel verhuizen naar Genève, Shanghai of New York.

Het is dus niet uit te sluiten dat Bekaert ooit helemaal uit België vertrekt? DE GRAEVE: Dat kun je inderdaad niet uitsluiten.

Ewald Pironet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content