Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vraagt vuurwerkliefhebbers om aan de dieren te denken bij de eindejaarsviering. "Als dierenliefhebber ben ik een koele minnaar van vuurwerk", zegt Weyts in een persbericht. "Wie het toch afsteekt, wil ik heel vriendelijk vragen om minstens enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen zodat vuurwerkplezier niet ten koste gaat van dieren."

Uit angst voor de knallen en de lichtflitsen slaan bij vele dieren de stoppen door, weet Weyts. Elk jaar breken dieren uit, lopen ze verloren of raken ze gewond tijdens en kort na het vuurwerk.

Tips

De minister lijstte daarom een aantal tips op. "Van mij mag iedereen feesten als de beesten maar hou wat rekening met de beesten zelf. Met een klein beetje moeite, kan dat perfect", luidt het. Vooreerst kunnen dieren beter binnenblijven tijdens de nieuwjaarsnacht, zegt Weyts. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden best op stal gezet.

Voor huisdieren adviseert Weyts onder meer om het dier op oudjaar voor 23u uit te laten en vast te houden aan de dagelijkse routine. Tijdens het vuurwerk blijft het licht best aan zodat de lichtflitsen minder opvallen. Weyts adviseert ook om voor geluid te zorgen dat het vuurwerk overstemt, maar zonder te overdrijven. Huisdieren die erg bang waren, worden best nog enkele uren binnengehouden. Na het vuurwerk kunnen eigenaars hun tuin op restanten controleren, want niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen. (Belga/WB)

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vraagt vuurwerkliefhebbers om aan de dieren te denken bij de eindejaarsviering. "Als dierenliefhebber ben ik een koele minnaar van vuurwerk", zegt Weyts in een persbericht. "Wie het toch afsteekt, wil ik heel vriendelijk vragen om minstens enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen zodat vuurwerkplezier niet ten koste gaat van dieren."Uit angst voor de knallen en de lichtflitsen slaan bij vele dieren de stoppen door, weet Weyts. Elk jaar breken dieren uit, lopen ze verloren of raken ze gewond tijdens en kort na het vuurwerk. De minister lijstte daarom een aantal tips op. "Van mij mag iedereen feesten als de beesten maar hou wat rekening met de beesten zelf. Met een klein beetje moeite, kan dat perfect", luidt het. Vooreerst kunnen dieren beter binnenblijven tijdens de nieuwjaarsnacht, zegt Weyts. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden best op stal gezet. Voor huisdieren adviseert Weyts onder meer om het dier op oudjaar voor 23u uit te laten en vast te houden aan de dagelijkse routine. Tijdens het vuurwerk blijft het licht best aan zodat de lichtflitsen minder opvallen. Weyts adviseert ook om voor geluid te zorgen dat het vuurwerk overstemt, maar zonder te overdrijven. Huisdieren die erg bang waren, worden best nog enkele uren binnengehouden. Na het vuurwerk kunnen eigenaars hun tuin op restanten controleren, want niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen. (Belga/WB)