"In de toeristische sector wordt nog al te vaak de neus opgehaald voor backpackers", meent Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) tijdens zijn bezoek aan de internationale World Travel Market-beurs in Londen.

Backpackers zijn (overwegend jonge) mensen die met de rugzak grote reizen maken, maar proberen de kosten te drukken. "Backpackers komen nu misschien met een klein budget naar ons toe, maar later komen ze wellicht met hun hele gezin - en met een groter budget - nog eens terug."

'Toegankelijk voor diverse budgetten'

Het is een voorbeeld van hoe de minister het begrip 'toegankelijk toerisme' voortaan wil invullen. "Tot nu toe stond 'toegankelijk' voor het inrichten van logies voor mensen met een beperking. Dat is heel goed en lovenswaardig. De overheid kan zoiets sturen door subsidiëring afhankelijk te maken van toegankelijkheidscriteria van een logement. Maar laten we dat verbreden. Toerisme moet ook toegankelijk zijn voor diverse budgetten, van groot tot klein."

'Gezonde kinderschotels'

Bovendien wil de minister er met zijn beleid voor zorgen dat de Vlaamse toeristische sector het verschil kan maken met andere regio's. "Als ik zeg dat onze horeca gezinsvriendelijker moet worden, wil ik die sector daarmee niet de mantel uitvegen, maar ervan overtuigen dat je zo ook een nieuw publiek aanboort", vervolgt de minister. "Onze kunststeden zijn bijvoorbeeld niet gezinsvriendelijk. Het is een bestemming voor een citytrip van een koppel dat de kinderen thuis laat. Waarom kan dat concept niet kindvriendelijker worden ingevuld? Denk aan Museum M in Leuven dat ook een gidscircuit voor kinderen heeft uitgewerkt. Ook het menu-aanbod van de horeca is voor verbetering vatbaar, vindt Weyts. "Zijn er écht geen gezonde re alternatieven voor kinderschotels dan de klassieke frieten met curryworst?" (Belga/WB)

"In de toeristische sector wordt nog al te vaak de neus opgehaald voor backpackers", meent Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) tijdens zijn bezoek aan de internationale World Travel Market-beurs in Londen. Backpackers zijn (overwegend jonge) mensen die met de rugzak grote reizen maken, maar proberen de kosten te drukken. "Backpackers komen nu misschien met een klein budget naar ons toe, maar later komen ze wellicht met hun hele gezin - en met een groter budget - nog eens terug." Het is een voorbeeld van hoe de minister het begrip 'toegankelijk toerisme' voortaan wil invullen. "Tot nu toe stond 'toegankelijk' voor het inrichten van logies voor mensen met een beperking. Dat is heel goed en lovenswaardig. De overheid kan zoiets sturen door subsidiëring afhankelijk te maken van toegankelijkheidscriteria van een logement. Maar laten we dat verbreden. Toerisme moet ook toegankelijk zijn voor diverse budgetten, van groot tot klein." Bovendien wil de minister er met zijn beleid voor zorgen dat de Vlaamse toeristische sector het verschil kan maken met andere regio's. "Als ik zeg dat onze horeca gezinsvriendelijker moet worden, wil ik die sector daarmee niet de mantel uitvegen, maar ervan overtuigen dat je zo ook een nieuw publiek aanboort", vervolgt de minister. "Onze kunststeden zijn bijvoorbeeld niet gezinsvriendelijk. Het is een bestemming voor een citytrip van een koppel dat de kinderen thuis laat. Waarom kan dat concept niet kindvriendelijker worden ingevuld? Denk aan Museum M in Leuven dat ook een gidscircuit voor kinderen heeft uitgewerkt. Ook het menu-aanbod van de horeca is voor verbetering vatbaar, vindt Weyts. "Zijn er écht geen gezonde re alternatieven voor kinderschotels dan de klassieke frieten met curryworst?" (Belga/WB)