Geert Bourgeois wil nog niet in zijn kaarten laten kijken en maakt pas later bekend wat zijn toekomstplannen zijn. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zou Bourgeois alvast 'de meest geschikte kandidaat' zijn om zichzelf op te volgen, zo zei hij op Radio 1. 'Hij kan zijn palmares verdedigen en erop voortbouwen.'

Maar Weyts schuift ook een tweede naam naar voor: Jan Jambon, op dit moment nog federaal vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Buiten Bourgeois zou ook Jambon een geknipte minister-president zijn, meent Weyts. 'Iemand als Jambon zou dat goed doen', zegt hij. 'Hij heeft de envergure om de Vlaamse regering te leiden met een ambitieus project'.

De naam van Jambon valt niet helemaal uit de lucht. Zo liet bijvoorbeeld Bourgeois zelf de naam van Jambon al eens vallen, net als die van voorzitter Bart De Wever.

Reacties

Jambon reageerde via zijn woordvoerder enkel dat hij het 'een mooi compliment' vindt, maar niet aan de orde. 'Er is voor ons ook nog te veel werk op de federale plank om met carrièreplanning bezig te zijn,' klinkt het.

N-VA zelf reageert niet op de 'namedropping' van Weyts. 'Dat zal te gepasten tijde allemaal intern besproken worden', zegt de partijwoordvoerder.

Ook vanuit de andere partijen kwamen er al reacties op de uitspraken van Weyts. Zo schreef oud-staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) op Twitter: 'Voor Minister Weyts zijn er volgend jaar geen verkiezingen meer nodig, zijn partij verdeelt nu al de ministersposten.'

Een gelijkaardige reactie bij Gerolf Annemans van oppositiepartij Vlaams Belang. 'Oei !? Gaan we nu al de ministersposten verdelen...? En de campagne is nog niet eens begonnen.'

Parcours

Volgens Weyts mag de huidige Vlaamse regering trots zijn op het afgelegde parcours. 'We zijn erin geslaagd om de rekeningen op orde te zetten. De begroting is in evenwicht en er is een basis voor een mooie toekomst', aldus de N-VA-minister nog.

Toch moet de volgende Vlaamse regering volgens hem 'de lat hoger leggen'. 'Vlaanderen moet zich manifesteren als topregio en zich op alle niveaus gaan meten met andere Europese topregio's', klinkt het.

Gouverneurssaga

Weyts kwam ook terug op de 'gouverneurssaga' van de voorbije weken. Coalitiepartners N-VA en Open VLD gingen zwaar in de clinch over de benoeming van een nieuwe provinciegouverneur voor Oost-Vlaanderen. Hij doet die ruzie af als 'een valse noot in een verder mooi muziekstuk'.

'Een gouverneurspostje is een detail in een positiever ruimer verhaal. Het zou al te idioot zijn om voor een gouverneurspostje de andere werkzaamheden van de regering te laten verlammen', aldus Weyts.

Geert Bourgeois wil nog niet in zijn kaarten laten kijken en maakt pas later bekend wat zijn toekomstplannen zijn. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zou Bourgeois alvast 'de meest geschikte kandidaat' zijn om zichzelf op te volgen, zo zei hij op Radio 1. 'Hij kan zijn palmares verdedigen en erop voortbouwen.' Maar Weyts schuift ook een tweede naam naar voor: Jan Jambon, op dit moment nog federaal vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Buiten Bourgeois zou ook Jambon een geknipte minister-president zijn, meent Weyts. 'Iemand als Jambon zou dat goed doen', zegt hij. 'Hij heeft de envergure om de Vlaamse regering te leiden met een ambitieus project'.De naam van Jambon valt niet helemaal uit de lucht. Zo liet bijvoorbeeld Bourgeois zelf de naam van Jambon al eens vallen, net als die van voorzitter Bart De Wever. Jambon reageerde via zijn woordvoerder enkel dat hij het 'een mooi compliment' vindt, maar niet aan de orde. 'Er is voor ons ook nog te veel werk op de federale plank om met carrièreplanning bezig te zijn,' klinkt het. N-VA zelf reageert niet op de 'namedropping' van Weyts. 'Dat zal te gepasten tijde allemaal intern besproken worden', zegt de partijwoordvoerder. Ook vanuit de andere partijen kwamen er al reacties op de uitspraken van Weyts. Zo schreef oud-staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) op Twitter: 'Voor Minister Weyts zijn er volgend jaar geen verkiezingen meer nodig, zijn partij verdeelt nu al de ministersposten.'Een gelijkaardige reactie bij Gerolf Annemans van oppositiepartij Vlaams Belang. 'Oei !? Gaan we nu al de ministersposten verdelen...? En de campagne is nog niet eens begonnen.'Volgens Weyts mag de huidige Vlaamse regering trots zijn op het afgelegde parcours. 'We zijn erin geslaagd om de rekeningen op orde te zetten. De begroting is in evenwicht en er is een basis voor een mooie toekomst', aldus de N-VA-minister nog. Toch moet de volgende Vlaamse regering volgens hem 'de lat hoger leggen'. 'Vlaanderen moet zich manifesteren als topregio en zich op alle niveaus gaan meten met andere Europese topregio's', klinkt het. Weyts kwam ook terug op de 'gouverneurssaga' van de voorbije weken. Coalitiepartners N-VA en Open VLD gingen zwaar in de clinch over de benoeming van een nieuwe provinciegouverneur voor Oost-Vlaanderen. Hij doet die ruzie af als 'een valse noot in een verder mooi muziekstuk'. 'Een gouverneurspostje is een detail in een positiever ruimer verhaal. Het zou al te idioot zijn om voor een gouverneurspostje de andere werkzaamheden van de regering te laten verlammen', aldus Weyts.