Ben Weyts (N-VA) wil Rusland vier jaar bannen van sporttoernooien

Ben Weyts (N-VA)

Als het van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) afhangt, neemt Rusland vier jaar lang geen deel aan internationale sporttoernooien. H Aanleiding zijn de aanhoudende dopingaantijgingen tegen het land. ‘De Russische beer is gedopeerd’, stelt minister Weyts.

Maandag publiceerde een onafhankelijk panel van het Wereldantidopingagentschap (WADA) een rapport waarin Rusland andermaal ‘heel ernstige inbreuken’ op de WADA-code worden aangewreven. De labogegevens die door de Russen aan het WADA werden bezorgd, zouden op grote schaal gemanipuleerd zijn om zo dopingmisbruik te maskeren. Het panel riep dan ook op Rusland voor vier jaar te schorsen.

Minister Weyts volgt het strenge advies van het panel. ‘Het is tijd voor nultolerantie, want de dopingcultuur zit structureel verankerd’, aldus de N-VA’er. ‘Hoe lang gaan we nog een oogje dichtknijpen voor valsspelers? De Russische instanties hervallen voortdurend. Ze manipuleren, ze liegen, ze bedriegen. Ik besef dat het probleem vooral bij de Russische overheid zit en niet zozeer bij alle Russische sporters. Maar een echte boycot lijkt mij de enige mogelijkheid om het kwaad bij de wortel uit te roeien’.

Hij zal dat standpunt woensdag verdedigen op een vergadering van Europese landen in Parijs in de schoot van de Raad van Europa, waar ook Rusland lid van is. Indien het tot een schorsing komt, dan zou de Russische vlag vier jaar lang worden geweerd van alle grote sporttoernooien. Het land mag ook geen grote sportevenementen organiseren of toegekend krijgen. Russische atleten kunnen alleen onder strikte voorwaarden deelnemen, maar niet onder de vlag van hun land.

De minister van Sport in de Franse gemeenschap, Valérie Glatigny (MR), pleit voor een ‘evenwichtige benadering’ om op die manier “blinde” sancties te vermijden. ‘Het WADA moet punt per punt de regels doen respecteren, zodat de Code haar inhoud en integraal karakter bewaart, en dat in het hoger belang van de sport’, zegt Glatigny. ‘Datzelfde belang doet me ook pleiten voor een evenwichtige benadering opdat we federaties en atleten die boven elke verdenking zouden staan niet collectief en blind zouden straffen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content