Ben Weyts: ‘Ik zoek niet naar elementen die ons tegenhouden, maar die ons doen vooruitgaan’

Ben Weyts (N-VA) © BELGA

De discussie over Ringland werd vandaag ook gevoerd in het Vlaams Parlement. ‘Dit moet een én-én-verhaal zijn’, vindt mininster van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). De oppositie was niet overtuigd. ‘Eigenlijk zegt u: de pot op met Ringland’, vond Wouter Van Besien (Groen).

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) werd aan de tand gevoeld over de plannen van de Vlaamse regering voor de oplossing van het mobiliteitsprobleem rond Antwerpen.

De afgelopen dagen was er veel te doen over de plannen en studies van Ringland. In Antwerpen kan het initiatief op veel steun rekenen. Toch zijn er nog vragen over de haalbaarheid op het vlak van financiering, en de gevolgen voor mobiliteit.

‘De geest is uit de fles, en u gaat die er niet weer inkrijgen’, stelde Wouter Van Besien (Groen). ’15 kilometer overkapping leidt tot meer groen, en betere luchtkwaliteit. Maar ook voor de mobiliteit zijn de effecten positief.’

‘Waar velen samen dromen, ontstaat een nieuwe realiteit’, stelde Joris Vandenbroucke (SP.A). ‘De Antwerpenaren dromen van een andere stad. Met minder luchtvervuiling en files. De studies tonen aan dat die in realiteit kan worden omgezet.’

Ook Willem-Frederik Schiltz wilde weten wat de Vlaamse regering met deze uitgestoken hand zou doen.

Ben Weyts: 'Ik zoek niet naar elementen die ons tegenhouden, maar die ons doen vooruitgaan'
© Ringland

‘We drukken op de Play-knop

‘Er zijn al beslingen genomen’, antwoordde Weyts. ‘We hebben de uitgestoken hand al aangenomen. We zoeken naar elementen waar we samen vooruit kunnen geraken. We kijken naar een combinatie van Oosterweel, en een overkapping. Maar alles van tafel vegen gaan we niet doen.’

Weyts maakte nog eens duidelijk dat de Vlaamse regering vasthout aan het Oosterweel-tracé. ‘Dit is een én-én-verhaal stelde Weyts. We gaan werk maken van de overkapping van de Ring. Dit gaat gebeuren in samenspraak met Ringland. We drukken niet op de pauze-knop, maar op de play-knop.’

‘De pot op’

Een repliek waar Van Besien niet tevreden mee is. ‘Ik vat uw antwoord samen: u zegt: ‘Ringland, de pot op’.’

Van Besien wijst op de onverenigbaarheid van de plannen van Ringland en het Oosterweeltracé.

Schiltz noemde de werkwijze van Ringland een nieuwe vorm van democratie. ‘Dit is iets dat we ten volle moeten omarmen. Ik kijk dan ook uit naar de concrete samenwerking.’

De studies van Ringland van de afgelopen weken zullen nog een grote kluif worden voor de regering. De ploeg van Geert Bourgeois heeft oren naar een (gedeeltelijke) overkapping, maar wil niet afwijken van het Oosterweel-tracé, maar daartegenover staat wel dat moeilijk in te schatten is wat het maatschappelijk draagvlak hiervoor is.

Op het moment dat er een juridische strijd losbarst, kan het dan nog lang duren voor de eerste spade in de grond gaat.

Schauvliege: ‘Insectenteelt in Vlaanderen aanmoedigen’

Minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) onderneemt stappen om de insectenteelt in Vlaanderen aan te moedigen. Er komt een stuurgroep om alle onderzoek en kennis te bundelen, gaf ze woensdag aan in het parlement op vraag van Francesco Vanderjeugd (Open Vld).

Joke Schauvliege, minister van Omgeving
Joke Schauvliege, minister van Omgeving© BELGA

Schauvliege ziet toekomst in het gebruik van insecten voor veevoeder. “Voor voeder van vissen en huisdieren is de teelt van insecten, onder bepaalde voorwaarden, toegestaan”, zegt ze. “Voor de andere landbouwdieren, in de eerste plaats voor pluimvee en varkens, zijn er nog hindernissen in de Europese regelgeving.”

De minister richt een stuurgroep op, met onderzoekers, leden van de voedingssector en regeringsverantwoordelijken. Die moet het onderzoek bundelen en zorgen dat er zo efficiënt mogelijk ervaring kan worden uitgewisseld. De groep zal ook zelf initiatief nemen om nieuw potentieel te zoeken.

“Elke vorm van lokaal geproduceerd eiwit, dat we op een veilige en verantwoordde manier kunnen inzetten voor de productie van veevoeder, is welkom om de afhankelijkheid van de import van soja te verminderen”, zegt Schauvliege. Insecten of insectenmeel kunnen, dankzij hun hoge eiwitwaarde, goed aminozuurprofiel en vlotte verteerbaarheid, een belangrijk alternatief vormen voor externe eiwitbronnen.” (Belga)

Aardbeving Nepal: Bourgeois maakt 100.000 euro extra vrij

Naast de eerder aangekondigde 100.000 euro noodhulp voor het Rode Kruis, maakt Vlaams minister-president Geert Bourgeois 100.000 euro extra vrij voor het Consortium 12-12 naar aanleiding van de aardbeving in Nepal. Dat heeft minister-president Bourgeois in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Ward Kennes.

Bourgeois verklaarde ook dat het geld voor Nepal niet uit het fonds voor noodhulp zal komen.

Homans bereid gespreide betaling te onderzoeken bij optrekken huurwaarborg

Voor wie problemen zou hebben om drie in plaats van twee maanden huurwaarborg te betalen, bekijken we de mogelijkheid van een gespreide betaling, zo antwoordde Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans op vragen over het voorstel om de waarborgtermijn op te trekken.

De N-VA-minister benadrukt wel dat de maatregel moet gezien worden in een bredere evaluatie van de huurwetgeving waarbij er gezocht wordt naar een evenwicht tussen de rechten van de huurders en verhuurders. De oprichting van een huurwaarborgfonds ziet Homans niet zitten. Zij wil eerder werk maken van een vlot draaiend huurgarantiefonds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content