SP.A-senator Johan Vande Lanotte heeft een bemiddelingsopdracht gekregen van koning Albert. Dat heeft het paleis donderdagnamiddag aangekondigd.

Vande Lanotte werd om 16 uur op het paleis verwacht. Na afloop van zijn audiëntie maakte het paleis bekend dat hij werd belast met een bemiddelingsopdracht en dat Vande Lanotte die heeft aanvaard.

Eerste doelstelling van de opdracht is het herstellen van het
vertrouwen, aldus het paleis. Daarnaast moet Vande Lanotte op basis van de werkzaamheden van de verduidelijker, de bemiddelaars en de preformateur nagaan wat de financiële gevolgen voor alle overheden zijn van de voorstellen
inzake een herziening van de financieringswet.

'Hij wordt belast met het testen van de verschillende hypothesen die zijn voorgesteld aangaande de financieringswet, ten einde de financiële gevolgen ervan voor het federale niveau en de gefedereerde entiteiten te voorspellen', zo luidt het in de officiële mededeling.

Vande Lanotte zal volgens het paleis ook nagaan of de ramingen te verzoenen zijn met de twaalf principes over de herziening van de financieringswet die de zeven partijen eerder waren overeengekomen. De bemiddelaar zal dat werk uitvoeren in samenwerking met de Nationale Bank en het Planbureau.

Daarnaast zal Vande Lanotte zich volgens het paleis ook buigen over andere onderwerpen. Het gaat volgens het hof over dossiers die door de zeven onderhandelende partijen zijn behandeld. De koning en de bemiddelaar benadrukken in de mededeling de noodzaak om de onderhandelingen te 'objectiveren'.

Minister van staat

De koning rondde donderdag met de ontvangst van PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn nieuwe raadplegingsronde af bij de voorzitters van de zeven partijen die tot nu toe aan de regeringsonderhandelingen deelnamen. Het was daarop uitkijken naar een initiatief van de vorst nadat de opdracht van koninklijk verduidelijker Bart De Wever maandag was afgelopen.

Vande Lanotte is minister van staat en was tussen 2005 en 2007 voorzitter van de Vlaamse socialisten. Hij is vicepremier geweest in verschillende federale regeringen en was onder meer minister van Begroting, Overheidsbedrijven en Binnenlandse Zaken. Zijn naam was eerder al genoemd als mogelijk bemiddelaar om uit de politieke impasse te geraken.

SP.A-senator Johan Vande Lanotte heeft een bemiddelingsopdracht gekregen van koning Albert. Dat heeft het paleis donderdagnamiddag aangekondigd.Vande Lanotte werd om 16 uur op het paleis verwacht. Na afloop van zijn audiëntie maakte het paleis bekend dat hij werd belast met een bemiddelingsopdracht en dat Vande Lanotte die heeft aanvaard.Eerste doelstelling van de opdracht is het herstellen van het vertrouwen, aldus het paleis. Daarnaast moet Vande Lanotte op basis van de werkzaamheden van de verduidelijker, de bemiddelaars en de preformateur nagaan wat de financiële gevolgen voor alle overheden zijn van de voorstellen inzake een herziening van de financieringswet. 'Hij wordt belast met het testen van de verschillende hypothesen die zijn voorgesteld aangaande de financieringswet, ten einde de financiële gevolgen ervan voor het federale niveau en de gefedereerde entiteiten te voorspellen', zo luidt het in de officiële mededeling.Vande Lanotte zal volgens het paleis ook nagaan of de ramingen te verzoenen zijn met de twaalf principes over de herziening van de financieringswet die de zeven partijen eerder waren overeengekomen. De bemiddelaar zal dat werk uitvoeren in samenwerking met de Nationale Bank en het Planbureau.Daarnaast zal Vande Lanotte zich volgens het paleis ook buigen over andere onderwerpen. Het gaat volgens het hof over dossiers die door de zeven onderhandelende partijen zijn behandeld. De koning en de bemiddelaar benadrukken in de mededeling de noodzaak om de onderhandelingen te 'objectiveren'.Minister van staatDe koning rondde donderdag met de ontvangst van PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn nieuwe raadplegingsronde af bij de voorzitters van de zeven partijen die tot nu toe aan de regeringsonderhandelingen deelnamen. Het was daarop uitkijken naar een initiatief van de vorst nadat de opdracht van koninklijk verduidelijker Bart De Wever maandag was afgelopen.Vande Lanotte is minister van staat en was tussen 2005 en 2007 voorzitter van de Vlaamse socialisten. Hij is vicepremier geweest in verschillende federale regeringen en was onder meer minister van Begroting, Overheidsbedrijven en Binnenlandse Zaken. Zijn naam was eerder al genoemd als mogelijk bemiddelaar om uit de politieke impasse te geraken.